Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 20:02

Αλλοθι για το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αλλοθι για το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα 

"Κάθε φορά που θα 'ρθεις βρέχει" λέει ο στίχος του γνωστού τραγουδιού, αλλά οι πολιτικοί προτιμούν να επισκέπτονται τις πλημμυρισμένες περιοχές μετά τη νεροποντή και να τις κηρύσσουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαγγέλλοντας παράλληλα τα γνωστά "ποιήματα" της γρήγορης αποζημίωσης  και της χρηματοδότησης των αναγκαίων υποδομών που θα αποτρέψουν ενδεχόμενη νέα καταστροφή.

Το γνωστό αυτό επικοινωνιακό μοντέλο επαναλήφθηκε με μεγάλη επιτυχία τις τελευταίες ημέρες στις περιοχές της Αρκαδίας που επλήγησαν από τη νεροποντή, ενώ την ίδια ώρα στα πολιτικά καφενεία όλοι ξαναμιλούν για την εκδίκηση της φύσης αγνοώντας προφανώς ότι φυσικές καταστροφές γίνονταν και πριν την… Βιομηχανική Επανάσταση. 

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν έστω και για μια φορά να προσεγγίσουμε ψύχραιμα και όσο γίνεται αντικειμενικά τα προβλήματα που προκάλεσε η καταιγίδα του Σαββάτου στην Αρκαδία και τον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος από τους πολιτικούς: Καταρχάς πρέπει να συμφωνήσουμε ότι προβλήματα που προκαλούνται από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές κ.λπ. δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η γη. Μόνο που τα σύγχρονα κράτη μελετούν συστηματικά τα προβλήματα και τις αιτίες τους ώστε να περιορίσουν στο μέλλον την έκταση των ζημιών. Αντιθέτως στην Ελλάδα ψάχνουμε τους "ένοχους" για τις πυρκαγιές στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, και τα βαθύτερα αίτια των πλημμυρών στον… ψυχαναλυτή της οργισμένης και εκδικητικής φύσης. 

Από εκεί και πέρα, όπως στην Ελλάδα έτσι και στον υπόλοιπο κόσμο, οι πολιτικοί επισκέπτονται για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους τις πληγείσες περιοχές και ανακοινώνουν μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων. Εδώ τελειώνουν όμως οι ομοιότητες και αρχίζουν πάλι οι διαφορές της Ελλάδας με το σύγχρονο κόσμο. Ετσι στο σύγχρονο κόσμο οι επιστήμονες και οι τεχνοκράτες αναλαμβάνουν τόσο την καταγραφή των προβλημάτων και των αιτιών που προκαλούν τις καταστροφές όσο και τη σύνταξη των μελετών με τις προτεινόμενες λύσεις. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, αποφασίζουν για όλα οι πολιτικοί μετά μάλιστα από σύντομη σκέψη, αφού ως γνωστόν εκτός όλων των άλλων είναι και ιδιοφυΐες. Γι' αυτό συνήθως, εκτός λιγοστών εξαιρέσεων, μετά από φυσικές καταστροφές ακολουθεί πάρτι χρηματοδοτήσεων για έργα που πολλές φορές ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που προκαλεί η φύση. Αλλες φορές πάλι χρηματοδοτούνται έργα που δεν έχουν καμία σχέση με την πρόληψη των ζημιών αλλά είναι αναγκαία σύμφωνα με τις τοπικές δοξασίες για την ανάπτυξη της περιοχής. Το πώς θα αναπτυχθεί τώρα μια περιοχή χωρίς υποδομές, που θα την προστατέψουν τουλάχιστον από τα καιρικά φαινόμενα, είναι κάτι που δεν απασχόλησε ποτέ τις τοπικές κοινωνίες που διψούν για άκοπη και χρηματοδοτούμενη ανάπτυξη. 

Κατά τα άλλα όποιος τολμήσει να μιλήσει για απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης σε περιοχές χωρίς υποδομές και για ανοιχτά ρέματα, όχι μόνο θα απομονωθεί πολιτικά αλλά θα "μαυριστεί" κιόλας στην πρώτη ευκαιρία σε οποιαδήποτε κάλπη, προς παραδειγματισμό τυχόν ομοϊδεατών του. Αντιθέτως θα εκλεγούν και με μεγάλη μάλιστα άνεση όσοι πολιτικοί υποσχεθούν περισσότερο τσιμέντο και μάτια ερμητικά κλειστά για τα μπαζωμένα ρέματα. Η εκδικητική φύση απλώς είναι το άλλοθι του διαρκούς περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελείται στην Ελλάδα πάνω από μισό αιώνα από δεξιούς και αριστερούς πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 16:03

NEWSLETTER