Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 20:03

Νέες αυταπάτες στο δρόμο προς το χάος 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Νέες αυταπάτες στο δρόμο προς το χάος 

Η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που απεικονίζουν τα επίσημα στοιχεία και αρκεί ένα “ατύχημα” για να καταρρεύσουν χιλιάδες επιχειρήσεις σαν χάρτινοι πύργοι. Το συμπέρασμα αυτό εξάγει οποιοσδήποτε συνομιλεί με μικρομεσαίους επιχειρηματίες και δεν ενημερώνεται μόνο από φιλοκυβερνητικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ως συνήθως προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα πίσω από τους ύμνους για το κυβερνητικό έργο.

Δυστυχώς όμως, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, και οι νυν κυβερνητικοί βουλευτές όπως και οι προηγούμενοι είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα και σχεδιάζουν με βάση τις επιθυμίες τους και όχι με γνώμονα τις ανάγκες της οικονομίας. 

Την ίδια ώρα επιχειρηματίες και εργαζόμενοι αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους για την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, επιρρίπτουν ευθύνες μεταξύ άλλων στο κατεστημένο, στο μονεταρισμό, στον καπιταλισμό, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο δημοκρατικό πολίτευμα και σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις για έξοδο από την κρίση. Το κυνήγι των μαγισσών θα συνεχιστεί όσο επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση, καθώς τα θύματα της κρίσης θα βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στο βάλτο της ύφεσης προσπαθώντας να βγουν από αυτόν με λάθος τρόπο. 

Ετσι πολίτες και πολιτικοί σπαταλούν πολύτιμες δυνάμεις, χρόνο και χρήμα προσπαθώντας να διατηρήσουν ζωντανό ένα παραγωγικό μοντέλο που, ενώ έχει πάψει να είναι ανταγωνιστικό εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων, συνεχίζει να υφίσταται επειδή κανένας δεν θέλει να το αλλάξει. Στην Ελλάδα επειδή τελείωσαν τα δανεικά προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το μοντέλο αυξάνοντας τους φόρους και έτσι δίνουν τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να παράγουν πλούτο. Διεθνώς οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν αρχίσει να ξανασκέφτονται τους προστατευτικούς δασμούς, καθώς θεωρούν ότι το ελεύθερο εμπόριο κλείνει την ψαλίδα που τις χωρίζει από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά κανένας δασμός δεν μπορεί να σταματήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως κανένας νόμος δεν μπόρεσε να σταματήσει τη Βιομηχανική Επανάσταση. 

Επειδή όμως μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί, όπως πολύ σωστά είχε επισημάνει ο Κέυνς, καλό θα είναι η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας να έχει βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους. Ειδικότερα και ανεξάρτητα από τα Greek Statistics, πολιτικοί και πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο (για χρήμα ούτε συζήτηση δεν γίνεται) και ότι αν δεν γίνουν αμέσως μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, η χρεοκοπία του 2010 θα μοιάζει με συνάχι μπροστά στη θανατηφόρα επιδημία που θα ακολουθήσει. 

Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση θα αλλάξει αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Ετσι και αλλιώς άλλοι πληρώνουν τις αυταπάτες. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 18:41

NEWSLETTER