Πέμπτη, 04 Μαϊος 2017 15:04

Το μισό… διά πέντε

Γράφτηκε από τον

Το μισό… διά πέντε

«Οι υπόλοιποι 5 δήμοι της Μεσσηνίας έχουν 33 μηχανικούς και ο Δήμος Καλαμάτας έχει 63» ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη δημιουργία Τμήματος Πολεοδομίας στον συγκεκριμένο δήμο, καθώς -όπως ήταν απολύτως φυσικό- τέθηκε το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης του εν λόγω τμήματος.

Η δημοτική αρχή, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έδωσε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης προς το Σώμα- προτίθεται να λειτουργήσει την Πολεοδομία Μεσσήνης σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων μιας τέτοιας υπηρεσίας. Παρά ταύτα, ζήτησε -όπως και ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος- μια σχετική πίστωση χρόνου, μιας και το προσωπικό, στις αρχές τουλάχιστον, θα είναι ελλιπές, δεδομένου ότι στον Δήμο Μεσσήνης δεν… περισσεύουν μηχανικοί.

Και κάπου εδώ ήρθε, από τον αντιδήμαρχο Νίκο Ξαρχάκο, η φράση με την οποία ξεκινώ το σημερινό μου κείμενο. Ο ίδιος, αλλά και το σύνολο των συμβούλων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι συγκαταλέγεται στα λάθη του «Καλλικράτη» η απόσπαση όλων των μηχανικών των πρώην ΤΥΔΚ αποκλειστικά και μόνο στον δήμο της πρωτεύουσας του κάθε νομού. Οπως λάθος, επίσης, εκτίμησε ότι υπήρξε και η χαλάρωση της εφαρμογής της εγκυκλίου που υπαγόρευε ότι «οι μηχανικοί της ΤΥΔΚ δεν θα απασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα».

Ωστόσο, η κατάσταση σήμερα είναι συγκεκριμένη και μέσα σε αυτήν καλείται ο Δήμος Μεσσήνης να λειτουργήσει τη νέα του υπηρεσία, σε έναν μήνα περίπου -αν και αυτό είναι αρκετά δύσκολο, όπως παραδέχθηκε ο δήμαρχος, με δεδομένο ότι ακόμα και για τις καίριες υπηρεσίες των ΟΤΑ ισχύει η μνημονιακή απαγόρευση στις προσλήψεις μονίμων.

Καθώς το μέγεθος του δήμου δεν θα επιτρέψει σε μια ολιγομελή υπηρεσία να είναι αποτελεσματική, η αναζήτηση προσωπικού που θα στελεχώσει την Πολεοδομία Μεσσήνης έχει ήδη ξεκινήσει -μένει όμως να δούμε και αν θα ευοδωθεί…

 

Βασίλης Γ. Μπακόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Μαϊος 2017 15:07