Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 20:40

Οι ευθύνες όλων και η ανάγκη για λύση τώρα

Γράφτηκε από τον

Οι ευθύνες όλων και η ανάγκη για λύση τώρα

Το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο ξεχάστηκε πάλι. Λες και δεν πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας, που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία, το επίπεδο ποιότητας ζωής και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.

Η κυβέρνηση, πλέον, έχει την ευθύνη και το λόγο. Εχει ήδη καθυστερήσει και κάθε μέρα που δεν υπάρχει απόφαση ή εξέλιξη, η ανησυχία και η αβεβαιότητα κυριαρχούν. Και οι κίνδυνοι για ανεξέλεγκτες καταστάσεις έρχονται πιο κοντά.

Οφείλει η κυβέρνηση να εγκρίνει τον ΠΕΣΔΑ, αυτόν που της προώθησε ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, για να προχωρήσει ο Φορέας των αυτοδιοικητικών στα επόμενα βήματα, προκειμένου να ψηφιστεί και να υλοποιηθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση, με ΣΔΙΤ. Εκτός και αν η κυβέρνηση το μετάνιωσε, οπότε η καθυστέρηση είναι περισσότερο επικίνδυνη κι εγκληματική.

Εδώ που έφθασαν οι διαδικασίες και η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει άλλη λύση, πέρα από τη ΣΔΙΤ με το διαγωνισμό της Περιφέρειας, με τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν κατά τη διαπραγμάτευση με την ανάδοχο εταιρεία.

Αυτό το δρόμο επέλεξε η κυβέρνηση, κάνοντας κωλοτούμπα σε σχέση με τις αρχές και τις θέσεις του αντιπολιτευτικού ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτή την κωλοτούμπα οδήγησε την κυβέρνηση, η στάση, η ανεπάρκεια και η ανικανότητα των δημάρχων της Πελοποννήσου να πάρουν την ευθύνη και να υλοποιήσουν την προσωρινή διαχείριση, που υπό προϋποθέσεις και με αίσθημα ευθύνης θα μπορούσε να γίνει μόνιμη. Με μικρότερο κόστος διαχείρισης και επεξεργασία των σκουπιδιών πιο κοντά στην πηγή, με μικρότερες και πιο ανθρώπινες εγκαταστάσεις.

Οταν, όμως, το πολιτικό κόστος της χωροθέτησης είναι πάνω απ’ όλα για τους δημάρχους, τότε δεν υπάρχει ελπίδα και σκέψη για άλλη διαχείριση, πέρα από τη ΣΔΙΤ σε κεντρικό επίπεδο.

ΣΔΙΤ για να τελειώνουμε, αλλά η ευθύνη για το υψηλό κόστος της διαχείρισης να κατανεμηθεί, όπου και όπως πρέπει. Στους δήμους, στην Περιφέρεια και τις κυβερνήσεις (τη σημερινή και την προηγούμενη), γιατί όλοι ευθύνονται. Και ας μην επιχειρήσει ο καθένας να ρίξει την ευθύνη στους άλλους. Οι πολίτες που δεν έχουν παρωπίδες, έχουν και μνήμη και κρίση και δεν ξεγελιούνται. Τουλάχιστον, να μη γεμίσουν σκουπίδια οι πόλεις και τα χωριά.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 16:58
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πότε θα γίνει συζήτηση για τους δρόμους; Μέτοικοι... »