Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 21:01

Φροντίδα απ’ όλους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ως η “πιο διάσημη παραλία του Δήμου Μεσσήνης” χαρακτηρίστηκε πρόσφατα η Μπούκα, με αφορμή την έπαρση της Γαλάζιας Σημαίας στην αμμουδιά της.

Για “πιο διάσημη” δεν γνωρίζω, αλλά αυτό που είναι βέβαιο για τη συγκεκριμένη παραλία είναι πως συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που αξίζει να επισκεφθεί και να απολαύσει ο επισκέπτης της Μεσσήνης και της ευρύτερης περιοχής.

Η κοντινή της απόσταση από το Νησί την έχει καταστήσει αγαπημένο προορισμό για  πολύ κόσμο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να χαίρεται την καθαρή θάλασσα με ασφάλεια, αφού υπάρχει σε αυτή εγκατεστημένος ναυαγοσωστικός σταθμός, μαζί με αρκετές ακόμα βασικές υποδομές οι οποίες διευκολύνουν τον επισκέπτη.

Βέβαια, οι παραλίες του Δήμου Μεσσήνης δεν... εξαντλούνται στην Μπούκα -πιο πέρα είναι κι αυτές της Ανάληψης, της Βελίκας, του Αγιου Ανδρέα, του Πεταλιδίου, για να αναφέρω κάποιες από τις πιο γνωστές. Τις οποίες θα πρέπει η δημοτική αρχή να φροντίσει να αναδείξει στον ίδιο βαθμό που το έχει ήδη κάνει στην Μπούκα, έτσι ώστε να τις μάθει και ο επισκέπτης της περιοχής μας, καθώς ο ντόπιος πληθυσμός δεν χρειάζεται... συστάσεις, μιας και ξέρει από πρώτο χέρι πόσο όμορφες είναι.

Ωστόσο, η ομορφιά της κάθε μιας παραλίας από τις πιο πάνω, θα πρέπει να συμβαδίζει και με τη σιγουριά που είναι βέβαιο ότι παρέχει στον κάθε λουόμενο η παρουσία ναυαγοσώστη, όσο δύσκολο κι αν αποδεικνύεται -ιδιαίτερα φέτος- να στελεχωθούν οι θέσεις αυτές στις διάφορες παραλίες του νομού μας.

Μένει να δούμε πώς θα τα πάει η Μπούκα και οι υπόλοιπες παραλίες της Μεσσηνίας- στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μιας και είναι γνωστό ότι ο Ελληνας έχει την τάση να μετατρέπει σε... μίνι χωματερή τον χώρο που καταλαμβάνει στην κάθε παραλία. Μόνο τα αποτσίγαρα και τα διάφορα πλαστικά που μένουν στην άμμο να σκεφτεί κανείς, αντιλαμβάνεται ότι ο Δήμος Μεσσήνης -όπως και όλοι οι παραθαλάσσιοι δήμοι της πατρίδας μας- έχει βάλει ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα.

Δεν αρκούν, δυστυχώς, οι συστάσεις για “καθαρές παραλίες”, θα πρέπει να γίνει συστηματική δουλειά ώστε να αλλάξει η νοοτροπία που θέλει τις παραλίες να αποτελούν τους χώρους όπου απλώς... ξεφορτωνόμαστε μικροπράγματα, τα οποία κάποια στιγμή είναι βέβαιο ότι καταλήγουν στη θάλασσα.

Οι ενέργειες και ο σχεδιασμός του Δήμου Μεσσήνης για την παραλία της Μπούκας, όπως αυτές αναλύθηκαν από τον αντιδήμαρχο Κώστα Γεωργακόπουλο, αποτελούν σίγουρα την αρχή μιας καλής προσπάθειας, στην οποία οι ίδιοι οι λουόμενοι θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να έχει την ανάλογη συνέχεια προκειμένου η Μπούκα να παραμείνει το καμάρι τους...

Βασίλης Γ. Μπακόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 16:18