Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 20:42

Τα αποτσίγαρα ρίχνουν "μαύρο" στην περιβαλλοντική συνείδηση

Γράφτηκε από τον

Τα αποτσίγαρα ρίχνουν "μαύρο" στην περιβαλλοντική συνείδηση

 

Ενας ακόμα εθελοντικός καθαρισμός πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στην παραλία της Καλαμάτας. 

Και αυτή τη φορά ο σκοπός ήταν ευγενής και σημαντικός και τα παιδιά έστειλαν μήνυμα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

Ομως αν δούμε το τι μάζεψαν τα παιδιά από τον προλιμένα, ένα από τα πιο όμορφα σημεία της παραλίας της πόλης, θα αποφανθούμε ότι η πραγματικότητα είναι σκληρή, οδυνηρή.

Μέσα σε λίγα λεπτά προσπάθειας κι ενώ ο ήλιος δεν είχε κάψει ακόμα, τα παιδιά -και συγκεκριμένα ο Γιώργος- μας ενημέρωσε ότι η ομάδα του είχε μαζέψει 150 γόπες, αποτσίγαρα. Και αυθόρμητα προέτρεψε τους μεγάλους να μην πετάνε τσιγάρα στις παραλίες.

Μπορεί να ήταν και ο πατέρας ή ο παππούς του Γιώργου που είχαν πετάξει αποτσίγαρα στον προλιμένα. Ο Γιώργος, όμως, όταν μεγαλώσει, απ’ αυτό που έζησε χθες, και να καπνίζει, δε θα πετάει τα αποτσίγαρα δίπλα στη θάλασσα. Θα σκέφτεται ότι ο ίδιος και οι φίλοι του μάζεψαν μέσα στον ήλιο, ένα πρωινό του Ιουλίου, μέσα σε λίγα λεπτά από την πανέμορφη παραλία της πόλης του, 150 γόπες. Αλλες τόσες να μάζεψαν οι υπόλοιπες 5 - 6 ομάδες, μιλάμε για αδιαφορία κι έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της παραλίας και της πόλης που ζούμε.

Δηλαδή, όποιος καπνίζει στην παραλία, αφήνει το αποτσίγαρο στην ακτή, στην άμμο και στα χαλίκια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αδιαφορεί για την προστασία της παραλίας, δεν υπολογίζει την εικόνα του δημόσιου χώρου στην πόλη. Βρομίζει την παραλία του τόπου του, που αποτελεί πηγή ζωής και πλούτο ανάπτυξης για τον ίδιο και τους συμπολίτες του.

Και όλα αυτά ενώ δίπλα, στον πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο της Ναυαρίνου, υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων που μπορεί να σβήσει και να πετάξει το τσιγάρο του.

Είναι χαρακτηριστικά αυτά που μας είπαν τα άλλα παιδιά. Ο Γιάννης ότι «οι μεγάλοι που τα πετάνε, θα έπρεπε να τα μαζεύουν κιόλας», ενώ η Ιωάννα συμπληρώνοντας τη Βάλια που είπε για μόλυνση του περιβάλλοντος, επηρεασμένη από τον ήλιο τόνισε με θυμό πως «οι μεγάλοι με τα αποτσίγαρα μας κουράζουν κιόλας».

Δυστυχώς, η χθεσινή δράση στον προλιμένα της Καλαμάτας έδειξε ότι θα περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμα για να βελτιωθεί η εικόνα στην παραλία του τόπου μας, για να είναι ελάχιστα τα αποτσίγαρα και να μη χρειάζεται να κινητοποιούμε τα παιδιά για να στείλουν μήνυμα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 17:48