Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 21:20

Θα ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα έργα του ΕΣΠΑ;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Μας απάντησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με το γνωστό του ύφος, το αλαζονικό, απαξιωτικό και υβριστικό, για το σχόλιο μας με τίτλο “Το αδιαφανές πλαίσιο για τα έργα του ΕΣΠΑ”.

Μέσα από την απαξίωση και την ύβρι, ανέφερε ότι η Περιφέρεια ακολουθεί τη νόμιμη οδό, την προβλεπόμενη από τους εθνικούς νόμους και τους Κοινοτικούς κανονισμούς, και τη διαφάνεια που επιβάλλεται - και μας προέτρεψε να προστρέξουμε στην ιστοσελίδα της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.

Θα τονίσουμε καταρχάς πως τα ζητήματα αυτά είναι πολιτικά και όχι γραφειοκρατικά, όχι απλώς διαχειριστικά.

Θα επιμείνουμε πως “μέχρι τώρα στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, διαφάνειας και δημοκρατικού προγραμματισμού”.

Η κριτική έχει να κάνει με τα μεγάλα και σημαντικά έργα του τόπου μας, που έχουν εξαγγελθεί εδώ και καιρό και παραμένουν σε εκκρεμότητα, παρά το ΕΣΠΑ που ήδη υλοποιήθηκε και αυτό που τώρα τρέχει.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν γνωρίζει για τα έργα οδοποιίας, για τα οποία θα κατατεθούν αιτήσεις ένταξης, αν υπάρχει χρηματοδοτικό όριο για κάθε έργο.

Επειδή το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό, όπως είπε ο περιφερειάρχης, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας που έχει ώριμο το έργο-“σημαία” και κυρίως το τμήμα Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, με προϋπολογισμό 20-25 εκ. ευρώ, θα πάρει όλα τα χρήματα της πρόσκλησης; Και επειδή έχει ώριμο και το έργο του δρόμου Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, ποιο από τα δύο θα προταχθεί; Κι αν είναι έτσι, οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες δεν θα πάρουν ευρώ, για σημαντικά οδικά έργα;

Ρωτούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ρωτάμε και σήμερα: “Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των έργων που θα ενταχθούν; Ενα ώριμο μελετητικά έργο μπορεί να πάρει όλα τα χρήματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει απορρόφηση πόρων και να βελτιωθεί σημαντικά η πρόοδος του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας; Ή θα κοπούν τα έργα, για να μοιραστούν τα χρήματα σε όλους τους νομούς, με κίνδυνο να μη γίνει κανένα ολοκληρωμένο έργο;”.

Για την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ αποφασίζει ένα πρόσωπο, ο περιφερειάρχης μαζί με την αρμόδια υπηρεσία για την ένταξη και την απόρριψη των έργων, χωρίς να δίνει λογαριασμό στο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο που εκλέγει ο λαός της Πελοποννήσου δεν έχει κανένα ρόλο και κανένα λόγο.

Θα ενημερωθεί -και πότε- το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα έργα του ΕΣΠΑ;

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 17:15