Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 14:59

Υπεύθυνες απαντήσεις για τα νερά κολύμβησης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Ζωντανή παραμένει εν μέσω μίας ακόμα θερινής περιόδου η συζήτηση περί της καθαρότητας ή μη των υδάτων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Καλαμάτας. Ιδιαίτερα μετά την... καθιερωμένη ετήσια εμφάνιση του ΠΑΚΟΕ, που βγάζει “κόκκινη” τη θάλασσα σε διάφορα σημεία του Μεσσηνιακού Κόλπου.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η ΔΕΥΑΚ όσο και άλλοι φορείς, όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΕΛΚΕΘΕ, πραγματοποιούν μετρήσεις και έπειτα εμφανίζονται καθησυχαστικοί προς τους πολίτες για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, εντούτοις αρκετός κόσμος δεν φαίνεται να έχει πειστεί. Συχνά στην παραλία μπορείς να ακούσεις κάποιον από την παρέα σου ή από δίπλα να δηλώνει σίγουρος ότι “σιγά μην είναι καθαρά, κάνουν ότι μετράνε και λένε ότι όλα είναι καλά” και άλλα τέτοια, που μόνο πολλαπλασιαστικά μπορούν να λειτουργήσουν στη γενικότερη ανησυχία, ακόμα και αν προέρχονται από τα πλέον αναρμόδια χείλη.

Και λέμε αναρμόδια, γιατί αν όντως υπάρχει πραγματική πληροφόρηση για κάτι τέτοιο, κάθε πολίτης έχει υποχρέωση να ενημερώσει σχετικά τον εισαγγελέα.

Από την άλλη πλευρά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι κάθε χρόνο θυμόμαστε το ζήτημα της ποιότητας των νερών μόνο το καλοκαίρι. Λες κι αν η θάλασσα μολύνεται τη χειμερινή περίοδο, δεν αποτελεί πρόβλημα.

Η νέα δημοτική αρχή Καλαμάτας, που σε σημαντικό βαθμό αποτελεί συνέχεια της απερχόμενης, οφείλει από την πλευρά της να βάλει σε προτεραιότητα το συγκεκριμένο ζήτημα, να συνεχίσει τις πιστοποιημένες μετρήσεις, αυξάνοντας ει δυνατόν την πιστότητά τους και να δώσει έτσι με υπεύθυνο τρόπο όλες τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις προς κατοίκους και επισκέπτες για τα νερά κολύμβησης. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, ενεργό ρόλο θα πρέπει να έχουν και οι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με όλη αυτή την κατάσταση και που η περιρρέουσα φημολογία μόνο καλό δεν κάνει και στη δική τους δραστηριότητα. Αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου μπορούν να συμβάλουν από τη δική τους πλευρά στο να πειστεί το κοινό, εφόσον φυσικά τα στοιχεία που προκύπτουν το επιτρέπουν.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 14:28