Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 20:40

Οι Εντατικές δεν χρειάζονται μόνο για τον κορονοϊό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Οι Εντατικές δεν χρειάζονται μόνο για τον κορονοϊό

 

Ακούγοντας χθες το απόγευμα τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα και αυτές που σταδιακά προστίθενται άρον-άρον λόγω κορονοϊού, πραγματικά δεν ήταν δύσκολο να αναρωτηθούμε αν τελικά έπρεπε να “σκάσει” η κρίση του Covid-19 για να ξεκινήσει η ενίσχυσή τους.

Ο κ. Κικίλιας λοιπόν μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Εχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορονοϊό”.

Φυσικά χωρίς καμία αμφιβολία αυτές τις δύσκολες ώρες κάθε νέο κρεβάτι, που διατίθεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πολύτιμο και είναι σίγουρο ότι εν ώρα κρίσης η Πολιτεία προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει την κατάσταση. Επρεπε όμως να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, που ο κρίσιμος χρόνος μετριέται σε ώρες πλέον και όχι σε μέρες, για να δούμε νέες ΜΕΘ να προστίθενται στη δυναμικότητα του ΕΣΥ;

Με μπροστάρηδες φυσικά γιατρούς και νοσηλευτές, αυτό το διάστημα -και- στη χώρα μας διεξάγεται ένας μεγάλος αγώνας, όχι μόνο για τη νοσηλεία όλων όσοι βρίσκονται διασωληνωμένοι σε κάποιο νοσοκομείο, αλλά και για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στα μικρότερα δυνατά επίπεδα.

Οι Εντατικές όμως δεν απαιτούνται μόνο για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, αλλά ήταν, είναι και θα είναι απαραίτητες για πολίτες με πάσης φύσεως παθολογικά προβλήματα, αλλά και για θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Γι’ αυτό την επόμενη ημέρα και μόλις ο πόλεμος με τον κορονοϊό τελειώσει, θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και πέρα από την αναμφισβήτητη ανάγκη για στελέχωση του συστήματος υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένο πλάνο δημιουργίας των απαραίτητων ΜΕΘ, που θα καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες των πολιτών.

Γιατί ας μην γελιόμαστε, δεν είναι μόνο ο Covid-19 που δοκιμάζει τα όρια του ΕΣΥ, αλλά αντίστοιχες περιπτώσεις παρατηρούνται και σε “εκτός πολέμου” περιόδους, όταν για παράδειγμα περιστατικά από την Καλαμάτα κατέληγαν σε Εντατική στην... Αρτα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 18:41

NEWSLETTER