Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 17:16

Μετά τη δοκιμασία οι αποφάσεις για τη δημόσια υγεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Μετά τη δοκιμασία οι αποφάσεις για τη δημόσια υγεία

Στις πρωτόγνωρες μέρες που ζούμε με την πανδημία του κορονοϊού, να ξεκινήσω με τα θετικά, τα αισιόδοξα. Ο κόσμος της Μεσσηνίας έχει συμμορφωθεί με το μέτρο απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων.

Η εικόνα χθες, 25η Μαρτίου, στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας και στον εθνικό δρόμο προς και από το Πλατύ το επιβεβαιώνει. Κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις δεν ακυρώνουν τη θετική εικόνα.

Τα καλά νέα έρχονται και από τις υγειονομικές υπηρεσίες του νομού. Εντεκα ακόμα δείγματα ήρθαν αρνητικά στον κορονοϊό, ενώ εγκρίθηκαν οι προσλήψεις 109 ατόμων ως νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Οι εθελοντές αιμοδότες ανταποκρίνονται και με το παραπάνω στις εκκλήσεις και κάθε μέρα συγκεντρώνονται 40 φιάλες αίματος. Δωρεές σημαντικές και συμβολικές προσφέρονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Γενικοί γιατροί από κέντρα υγείας του νομού πηγαίνουν με τη θέλησή τους στο νοσοκομείο, που τους έχει μεγαλύτερη ανάγκη και αναμένονται να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στα Επείγοντα. Στο περιθώριο της μάχης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έρχεται επιτέλους και αναλαμβάνει υπηρεσία η παθολόγος - ογκολόγος στο Τμήμα Χημειοθεραπείας.

Ολα αυτά δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και χαλάρωση. Ο κόσμος της Μεσσηνίας πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις οδηγίες, να μένει στο σπίτι και να κόψει κάθε άσκοπη μετακίνηση. Ετσι προστατεύει τον εαυτό του, την οικογένειά του, τους συναδέλφους, τους φίλους, τους συνανθρώπους του.

Με τη συμπεριφορά και την πειθαρχία του, πέρα από την αλληλεγγύη στους συμπολίτες του, στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας. Βοηθάει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τους ήρωες των ημερών μας, να σταθούν όρθιοι και να προσφέρουν στους συνανθρώπους μας που μπορεί να νοσήσουν και από άλλες ασθένειες. Να μην το ξεχνάμε, οι άλλες ασθένειες δεν σταμάτησαν και οι υπηρέτες της υγείας πρέπει να έχουν δύναμη να τις αντιμετωπίσουν.

Για τα υπόλοιπα, για την εικόνα που πρέπει να έχει το δημόσιο σύστημα υγείας, θα έχουμε το χρόνο να τα πούμε μόλις περάσει η δοκιμασία του κορονοϊού. Τότε θα πρέπει να ξαναδούμε τη λειτουργία του ΕΣΥ, τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα κενά και τις ελλείψεις των νοσοκομείων. Να επανακαθορίσουμε την πολιτική μας για την υγεία, να αποφασίσουμε πώς θα στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, όχι με σπατάλες, ιδεολογικές εμμονές και σκοπιμότητες μικροπολιτικές και συντεχνιακές, αλλά με γνώμονα τον άνθρωπο και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 15:23

NEWSLETTER