Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 21:37

Η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της

Γράφτηκε από τον

Η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της

 

Το ζήτημα της παραβατικότητας των Ρομά δεν είναι καλαματιανό, δεν αφορά μόνο το Δήμο Καλαμάτας και τα πολύπαθα χωριά του.

Είναι παμμεσσηνιακό, παμπελοποννησιακό, πανελλήνιο. Αυτό έδειξε η “κινητοποίηση” των Ρομά και τα επεισόδια με αποκλεισμούς δρόμων που δημιούργησαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, παρασυρμένοι -υποτίθεται- από fake news που διακινήθηκαν πως ο δράστης του φονικού στην Πιπερίτσα αφέθηκε ελεύθερος.

Και αν τα fake news λειτούργησαν στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην περιοχή μας γιατί πήγαν και απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα”, στον κόμβο των Αρφαρών, προκαλώντας επεισόδια και ταλαιπωρώντας τον κόσμο που κυκλοφορούσε στον αυτοκινητόδρομο, ενώ είχαν ενημερωθεί νωρίτερα πως ο δράστης προφυλακίστηκε;

Στο θέμα των Ρομά οφείλει να δράσει η Πολιτεία. Να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιχειρήσει να δώσει λύσεις με ειλικρίνεια και γενναιότητα. Ολο το πολιτικό σύστημα της χώρας να ασχοληθεί με διάθεση συνεννόησης, χωρίς ιδεολογικές εμμονές, μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ρατσιστικές αντιλήψεις και “χάδια” δημοκρατικότητας.

Οι Ρομά που απέκλεισαν το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας κατά την απολογία του 63χρονου δράστη, έδειξαν το δρόμο, έστειλαν το μήνυμα. Απαίτησαν δικαιοσύνη κι εφαρμογή των νόμων, για να δικαιωθεί ο άτυχος ομόφυλός τους.

Η Πολιτεία οφείλει, επιτέλους, να λάβει το μήνυμα, να ικανοποιήσει την απαίτηση των Ρομά, σε μόνιμη, καθημερινή βάση, όπως πρέπει να γίνεται σε ένα ευνομούμενο κράτος. Δικαιοσύνη, εφαρμογή των νόμων και ισονομία σε κάθε περίπτωση, όχι κατά πώς βολεύει τους “ημετέρους” μπαλαμούς ή τους Ρομά, που έχουν τους δικούς τους νόμους και παρανομούν, γνωρίζοντας πως έχουν ασυλία και ατιμωρησία. Η Πολιτεία οφείλει να ξεκαθαρίσει στους πολίτες πως έχουν ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και αυτό πρέπει να το δείχνει καθημερινά στην πράξη. Οφείλει στις συζητήσεις που θα κάνει και στις αποφάσεις που θα πάρει, να έχει συνομιλητή και την πανελλήνια ομοσπονδία των Ρομά, που στα δύσκολα είναι άφαντη.

Οι καθαρές κουβέντες και οι γενναίες αποφάσεις θα βελτιώσουν την κατάσταση και θα ανοίξουν το δρόμο για τη λύση. Κανένας πολίτης δεν μπορεί να απειλεί συμπολίτες του και η Πολιτεία να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά. Ολοι οι πολίτες οφείλουν να νιώθουν ασφάλεια στον τόπο που ζουν και πολύ περισσότερο σπίτι τους. Η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει τις λύσεις που ταιριάζουν σε ένα ευνομούμενο κράτος.