Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 16:26

Η αυτοδιοίκηση αξίζει αλήθεια και ηθική συμπεριφορά

Γράφτηκε από τον

Η αυτοδιοίκηση αξίζει αλήθεια και ηθική συμπεριφορά

Ξεκάθαρος ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας στην τοποθέτησή του για το ζήτημα των συνεργασιών με τις μειοψηφίες και τους συμβούλους τους.

Ζήτημα σοβαρό για τη δημοτική αρχή, καθώς με τις μέχρι τώρα συνεργασίες και συγκλίσεις δεν έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παίρνει τις αποφάσεις που θέλει σε πολιτικό επίπεδο και σε ζητήματα με ιδιαίτερη σημασία.
Αφού οι αρχικά πρόθυμες μειοψηφίες απέρριψαν την πρόσκληση, λόγω της συνεργασίας της δημοτικής αρχής με τον σύμβουλο - πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι μόνο με ανεξαρτητοποιηθέντες συμβούλους συζητάει. Ξεκάθαρο το μήνυμα: Οποιος θέλει να συνεργαστεί και να πάρει θέση ευθύνης, για τα χρήματα ή τη δόξα, θα πρέπει να φύγει από την παράταξή του.
Αυτό εφαρμόστηκε από την πρώτη στιγμή με τον σύμβουλο Παύλο Κλάδη, που άφησε την παράταξη της Μαρίας Οικονομάκου κι έγινε “ανεξάρτητος”, πιο ένθερμος όμως υποστηρικτής της δημοτικής αρχής και από τους εκλεγμένους συμβούλους της.
Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν και οι δύο προσφάτως ανεξαρτητοποιηθέντες σύμβουλοι. Ηδη ο ένας, ο Γιάννης Δούβας, εγκατέλειψε τον Δημήτρη Κουκούτση λόγω καταδίκης της Χρυσής Αυγής και του ιδίου και συνεχίζει τη συνεργασία του με τη δημοτική αρχή, “ανταμειβόμενος” με νέα θέση ευθύνης.
Η Μαρία Αγγελή, νέα και αυτή στα αυτοδιοικητικά, εγκατέλειψε την παράταξη Μάκαρη για ιδεολογικούς λόγους κι ετοιμάζεται ως “ανεξάρτητη” να συνεργαστεί με τη δημοτική αρχή, λόγω ιδεολογικής συγγένειας.
Αυτά είναι τα αρνητικά της απλής αναλογικής. Γιατί πέρα από τα καλά, τις συγκλίσεις και τις συνεργασίες σε προγραμματικό επίπεδο για το συμφέρον του δήμου, υπάρχουν και οι πολιτικές κινήσεις, οι συμφωνίες με ανεξαρτητοποιηθέντες που μυρίζουν πολιτική συναλλαγή.
Κινήσεις νόμιμες πολιτικά, όμως ελεγχόμενες ηθικά. Γιατί κάποιος σύμβουλος παίρνει ψήφους ως ξεχωριστή προσωπικότητα κι εκλέγεται κι ενισχύει μια παράταξη, όμως επιλέγεται και ψηφίζεται γιατί είναι με τη συγκεκριμένη παράταξη. Παίρνει και ψήφους που δεν θα έπαιρνε σε άλλη παράταξη. Εκτός και αν ο επικεφαλής άλλαξε στάση σε θέσεις και υποσχέσεις που είχε παρουσιάσει και δώσει προεκλογικά και αθέτησε συμφωνίες με τους συνεργάτες του -πράγμα που πρέπει να γίνει γνωστό.
Μικρογραφία της πολιτικής ζωής του τόπου και της κεντρικής πολιτικής σκηνής είναι η αυτοδιοίκηση, όμως με περισσότερο συναίσθημα και ανθρώπινες σχέσεις. Γι’ αυτό και αξίζει μεγαλύτερη ειλικρίνεια, αλήθεια και ηθική συμπεριφορά.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 10:19