Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 17:44

Το 2021 χρονιά των αρχαίων της Υπαπαντής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)


Το 2020 ήταν σπουδαία χρονιά για τα αρχαία της Υπαπαντής. Ανοιξε μετά από μισό και πλέον αιώνα το θέμα της ανασκαφής και της ανάδειξης των αρχαίων που είχαν μπαζωθεί, ενώ αποκαλύφθηκαν αλήθειες που ήταν άγνωστες ακόμα και στις αρμόδιες υπηρεσίες και στο ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι πολίτες άρχισαν να ασχολούνται και να γνωρίζουν την ιστορία της Καλαμάτας και, το πιο σημαντικό, έλαμψε η αλήθεια και κάμφθηκαν οι αγκυλώσεις και οι αντιδράσεις για τα αρχαία της Υπαπαντής.
Το 2021 είναι η κρίσιμη χρονιά, ώστε η επανεκκίνηση και η δρομολόγηση της ανασκαφής και της ανάδειξης να πάρει σάρκα και οστά. Να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος με τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, ώστε μαζί με την ανάπλαση της πλατείας να προχωρήσει και η υπόθεση των αρχαίων κάτω από το Κάστρο της πόλης, στο Ιστορικό Κέντρο, σε κοντινή απόσταση από τον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, στη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821.
Είναι θετικό που παρέμεινε υπουργός Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη, που ασχολήθηκε και γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση.
“Ο μόνος που μπορεί να δώσει έγκριση για σωστική ανασκαφή είναι το ΚΑΣ” είχε αποφανθεί τελευταία ο δήμαρχος Καλαμάτας.
Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι ότι “η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα πρέπει να στείλει στο υπουργείο Πολιτισμού τον επικαιροποιημένο φάκελο και να ζητήσει τη σωστική ανασκαφή. Αν δώσει το υπουργείο έγκριση, θα μπορέσει να προσδιοριστεί πότε θα ξεκινήσει. Το υπουργείο Πολιτισμού το διαβιβάζει στο ΚΑΣ και το ΚΑΣ αποφασίζει. Εφόσον δοθεί η έγκριση, μετά θα ξεκινήσει η ανασκαφή”. Ο δήμαρχος είχε εκτιμήσει ότι το κόστος της είναι μικρό, καθώς αφορά μόνο τμήμα 160 τ.μ. και μπορεί να το καλύψει ο δήμος.
Ολα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα, χωρίς παλινωδίες και καθυστερήσεις. Γιατί με την ανασκαφή, το υπουργείο θα αποφασίσει αν τα αρχαία χρειάζεται να αναδειχθούν. Και αυτή είναι η πλέον κρίσιμη απόφαση. Το 2021 πρέπει να είναι η χρονιά των αρχαίων της Υπαπαντής.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 08:52