Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 16:40

Ο ρόλος του στρατοπέδου για την ανάπτυξη της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Ο ρόλος του στρατοπέδου για την ανάπτυξη της Καλαμάτας

Κάποιοι παράγοντες, όπως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, θέλουν μέρος του στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος Πεζικού στην Καλαμάτα να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία των εκπαιδευόμενων πιλότων στο Κέντρο της 120 ΠΕΑ.

Την άποψη αυτή φαίνεται να ενστερνίζεται και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, που απάντησε πρόσφατα για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο πως “δεν είναι κακό. Τα κτήρια είναι μεγάλα, ο στρατευμένος κόσμος είναι λίγος, δίνει πολλές δυνατότητες”. Για το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί μέρος του στρατοπέδου από το δήμο, δήλωσε ότι “είναι σε πρώιμο στάδιο” και συμπλήρωσε πως “ο υπουργός είναι ανοιχτός στη συζήτηση, περιμένει να του πάμε ολοκληρωμένη πρόταση”. Πριν από ημέρες είχε κάνει λόγο για αξιοποίησή του για αθλητικούς - πολιτιστικούς σκοπούς.
Το στρατόπεδο Καλαμάτας όμως δεν είναι για να τεμαχίζεται, να κόβεται σε κομμάτια και να προορίζεται για χρήσεις που δεν εξυπηρετούν το συμφέρον της πόλης. Βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία, δίπλα στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο, και μπορεί να αξιοποιηθεί για αναπτυξιακούς, καθοριστικούς στόχους της πόλης.
Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να στεγάσει την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, τη ΔΟΥ Καλαμάτας και την Πυροσβεστική, για να γλιτώσει ενοίκια το Ελληνικό Δημόσιο και τη σπατάλη για την κατασκευή νέου κτηρίου.
Μπορεί εκεί να δημιουργηθεί το νέο αθλητικό κέντρο της Καλαμάτας, με μεταφορά του δημοτικού σταδίου, του κλειστού γυμναστηρίου ή και του κολυμβητηρίου ακόμα. Προοπτική που θα δώσει χώρους για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Παραλίας – οι οποίες θα ανοίξουν την προοπτική αξιοποίησης της Ναυαρίνου και του παραλιακού μετώπου με την πεζοδρόμησή του.
Μπορεί, πάλι, να δημιουργηθεί στο χώρο του στρατοπέδου και μια σύγχρονη τουριστική μονάδα, που θα δώσει σημαντικές κλίνες οι οποίες λείπουν ήδη από την Καλαμάτα και από την προοπτική της για την επόμενη 30ετία.
Είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αξιοποίηση του στρατοπέδου, που θα καθορίσει τους όρους της ανάπτυξης και θα συμβάλει στην ανάδυση της Καλαμάτας που ονειρευόμαστε. Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να κινήσει τις διαδικασίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 11:32