Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 23:07

Εστίαση και τουρισμός να δείξουν το δρόμο της υπευθυνότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εστίαση και τουρισμός να δείξουν το δρόμο της υπευθυνότητας

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Αντίστροφα σαν... στρατιώτες για απόλυση φαίνεται ότι μετρούν οι επαγγελματίες της εστίασης για την επανεκκίνηση λειτουργίας των επιχειρήσεών τους μετά από μήνες. Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου λοιπόν χιλιάδες επαγγελματίες και απασχολούμενοι στο χώρο της καφεστίασης επιστρέφουν στα πόστα τους, εξέλιξη που κατ' επέκταση αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχολογική αποσυμπίεση της κοινωνίας.
Παράλληλα, ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για το εάν άργησε η εν λόγω επανεκκίνηση, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι έρχεται αναγκαστικά ως... προαπαιτούμενο για την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 15 Μαΐου. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι σε περιοχές που όλους αυτούς τους μήνες είχαν σε γενικές γραμμές ελεγχόμενο αριθμό κρουσμάτων και που οι κλιματικές συνθήκες επιτρέπουν ακόμα και μέσα στο χειμώνα τη λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους (βλ. Μεσσηνία), θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα η επανέναρξη. Εντούτοις αυτή η συζήτηση πλέον έχει σημασία μόνο στο πλαίσιο μίας γενικής αποτίμησης και αξιολόγησης του συνόλου των μέτρων που ελήφθησαν, αλλά και ως... μάθημα για άλλες απευκταίες περιπτώσεις στο μέλλον.
Ας δούμε όμως τι γίνεται από εδώ και πέρα. Με την επαναλειτουργία λοιπόν της εστίασης με συγκεκριμένους όρους δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις να αρχίσουν να καλύπτουν μέρος από την “τρύπα” που αφήνει πίσω του το παρατεταμένο λουκέτο. Με την ελπίδα πάντα ότι δεν θα χρειαστεί στο μέλλον να ζήσουμε ξανά τέτοιες καταστάσεις και ότι η υγειονομική κατάσταση θα αρχίσει να έχει μία πορεία προς το καλύτερο.
Το... σπάσιμο του πολύμηνου λουκέτου πάντως δεν πρέπει να στείλει στην κοινωνία το λάθος μήνυμα ότι έχουμε ξεμπερδέψει. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς ακόμα τα επιδημιολογικά δεδομένα μόνο εφησυχασμό δεν επιτάσσουν, ενώ αρκετοί επιστήμονες σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται βάσει μοντέλων που “τρέχουν”, το επόμενο διάστημα οι “μαύροι” αριθμοί του κορονοϊού να ανέβουν.
Τόσο οι επαγγελματίες της εστίασης όσο και όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό γενικότερα πρέπει από δω και πέρα να επιδείξουν υπευθυνότητα με τη στάση τους και την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, ώστε πρώτα οι ίδιοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλιστεί πως το lockdown των επιχειρήσεών τους θα μείνει στο παρελθόν, αλλά και για να δείξουν τον δρόμο και στους υπόλοιπους πολίτες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 23:08

NEWSLETTER