Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 20:22

Με συνολικό σχέδιο θα αλλάξει η φυσιογνωμία της πόλης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Με συνολικό σχέδιο θα αλλάξει η φυσιογνωμία της πόλης

Του Γιάννη Σινάπη

Μελέτες για “ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικών αναπλάσεων και αναβάθμισης του κεντρικού τομέα της πόλης” τρέχει να εκπονήσει ο Δήμος Καλαμάτας με προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, προκειμένου να προλάβει χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών.

Οι συγκεκριμένες μελέτες θα εκπονηθούν χωρίς να υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος, ενώ απαντώντας στους εκπροσώπους των μειοψηφιών που καταψήφισαν και άσκησαν κριτική γι’ αυτό το λόγο, παρατήρησε ότι “προφανώς και έχουμε λάβει υπόψη μας το ΣΒΑΚ και το ΣΦΗΟ (Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων), δεν καταργούνται θέσεις στάθμευσης, αλλά τα διπλοπαρκαρίσματα”. Συμφωνώντας, ωστόσο, επεσήμανε πως “είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται κυκλοφοριακή μελέτη, πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά”.

Η κυκλοφοριακή μελέτη έπρεπε να έχει γίνει χθες, από την εποχή που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας, με τις αλλαγές που επέφερε, έστω και μικρές για την ώρα. Ηταν η υπόσχεση του τέως δημάρχου που δεν τηρήθηκε, ότι η κυκλοφοριακή μελέτη θα εκπονηθεί μετά την ολοκλήρωση του περιφερειακού.

Αστικές αναπλάσεις, επεκτάσεις πεζοδρομίων κυρίως θα μελετηθούν από την Αναπτυξιακή και θα υλοποιηθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ουσιαστικό δίκτυο πεζοδρομήσεων δεν μπορεί να μελετηθεί και να υλοποιηθεί χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη. Δεν μπορεί να καταργηθούν κι άλλες θέσεις στάθμευσης χωρίς μελέτη, συνολική αντιμετώπιση, όπως αναγνώρισε ο δήμαρχος.

Γιατί ήδη αποφασίστηκαν και δρομολογούνται αναπλάσεις στο κέντρο και στην παραλιακή ζώνη χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη, συνολικό σχέδιο.

Ετσι, οι όποιες αναπλάσεις μελετηθούν και υλοποιηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης, θα είναι ημίμετρα, προσωρινές. Γιατί οι οριστικές παρεμβάσεις, αυτές που θα αλλάξουν ουσιαστικά την εικόνα και τη φυσιογνωμία του κέντρου, της παραλιακής ζώνης και άλλων ελκυστικών τμημάτων της, θα προκύψουν μέσα από συνολικό σχέδιο, από κυκλοφοριακή μελέτη (μαζί με το ΣΒΑΚ), από πρόταση ειδικών επιστημόνων και διαβούλευση - απόφαση της πόλης, αιρετών, φορέων και πολιτών.

Ενα τέτοιο σχέδιο θα δείξει πού συγκεκριμένα πρέπει να πεζοδρομηθεί η πόλη και να φτιαχτούν θέσεις στάθμευσης, με το βλέμμα στα επόμενα 50 χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 20:02

NEWSLETTER