Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 12:54

Γιατί δεν τα στέλνουμε στο Διάστημα;

Γράφτηκε από τον

Γιατί δεν τα στέλνουμε στο Διάστημα;

Εικόνες... Μαραθόλακκας είναι αυτές που μπορεί να αντικρίσει κάποιος στη χωματερή του Δήμου Τριφυλίας στο Αλιμάκι. Βουνά και... ουρές στην κυριολεξία από σκουπίδια, τα οποία αν δεν έχεις δει από κοντά μπορεί να πιστέψεις ότι πρόκειται και για φωτομοντάζ. Και φυσικά όλα αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στις δύο προαναφερθείσες χωματερές, αλλά και σε δεκάδες άλλες σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

 

Το τελευταίο διάστημα οι πολιτικές εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο, καθώς και η κρίση που... βαθαίνει όλο και πιο πολύ έφεραν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε δεύτερη μοίρα. Κι όμως παραμένει στην κορυφή των σοβαρών θεμάτων ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας έχοντας κοινωνικές -και σαφώς οικονομικές προεκτάσεις. 

Κάποιες φορές αναρωτιέμαι τι νόημα έχει να γράφουμε άρθρα για την πολυπόθητη ανάπτυξη, τα... κύματα των τουριστών που περιμένουμε να έρθουν, την στιγμή που δεν έχουμε καταφέρει επί της ουσίας ως περιοχή να εξασφαλίσουμε την... επιβίωσή μας, γιατί αναμφισβήτητα η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα περιβαλλοντικής επιβίωσης. 

 

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα στενά (;) όρια της κάθε χωματερής, αλλά επί της ουσίας καταδικάζεται τόσο η ευρύτερη περιοχή, όσο και ο υδροφόρος ορίζοντας. To πρόβλημα όχι απλώς υπάρχει ακόμα, αλλά με μαθηματική ακρίβεια το επόμενο διάστημα θα σκάσει πάλι σαν βόμβα και τότε θα τρέχουν οι... αρμόδιοι να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Την ώρα που το... φιτίλι καίγεται κάποιοι πανηγυρίζουν για τους χιλιάδες τουρίστες που φέρνουν και θα φέρουν στην περιοχή... ξεχνώντας ότι μία από τις πραγματικές υποδομές που είναι απαραίτητες τόσο για την τουριστική θωράκιση της περιοχής, όσο και για την ουσιαστική αναβάθμιση της καθημερινότητας όλων όσοι διαμένουμε μονίμως εδώ, είναι η μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων. Μήπως μέχρι να τελεσφορήσουν οι διαδικασίες να σκεφτούν κάποιοι να στείλουν τα σκουπίδια της Πελοποννήσου στο Διάστημα μέσω της περιβόητης πλέον διαστημικής πύλης που θα κατασκευαστεί στην Καλαμάτα τα επόμενα 2 χρόνια;