Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 19:41

43 εκ. ευρώ για 7,3 χιλιόμετρα σε… X χρόνια

Γράφτηκε από τον

43 εκ. ευρώ για 7,3 χιλιόμετρα σε… X χρόνια

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις στην Τρίπολη για τα 48 έργα της Μεσσηνίας την 1η θέση στα οδικά έργα κατέχει η επαρχιακή οδός Ριζόμυλος - Κορώνη. Αρχικά παραπλανήθηκα, είδα και τον μεγάλο προϋπολογισμό 43 εκ. ευρώ και πίστεψα πως πρόκειται για νέα σημαντική παρέμβαση στον  προβληματικό αλλά μείζονος σημασίας δρόμο προς την Κορώνη και τη ΝΑ Πυλία.

Ομως, αφορά το έργο - παράδειγμα προς αποφυγή στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, που ξεκίνησε το 2014, με σκοπό να ολοκληρωθεί στο τέλος 2015, στα όρια του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά 8 χρόνια μετά κανείς δεν ξέρει πότε θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί.

Η κυβερνητική ανακοίνωση για το έργο επιβεβαιώνει ότι η μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του έργου αποτελεί πρόκληση. “Το συνολικό έργο περιλαμβάνει εργασίες για την κατασκευή 7.320 μέτρων της επαρχιακής οδού Ριζόμυλος - Κορώνη και αποσκοπεί στη λειτουργική αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου της Μεσσηνίας. Η μελέτη για το β’ τμήμα είναι ολοκληρωμένη και το έργο θα εκκινήσει το α’ εξάμηνο 2023. Προϋπολογισμός 43 εκ. ευρώ”.

Για 7,3 χιλιόμετρα 43 εκ. ευρώ, το πιο ακριβό έργο -προκλητικά πανάκριβο- στην πατρίδα μας. Και δεν αποτελεί δικαιολογία, δεν δίνει άλλοθι η υπόγεια σήραγγα των 180 - 200 μέτρων που αποφασίστηκε τελικά, για να μην καταστραφεί, αλλά να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος στο Πεταλίδι, η Αρχαία Κορώνη.

Το έργο δεν είναι για να πανηγυρίζει το κράτος, για να καυχιέται η κυβέρνηση -η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είναι για να κρύβεται η Πολιτεία, να κάνει την αυτοκριτική της και να εντοπίζει με υπεύθυνο και γενναίο τρόπο τα λάθη και τις αιτίες της δρομολόγησης και της κατασκευής ενός έργου που αποτελεί ντροπή. Αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία στην κοινωνία της Κορώνης και των χωριών της ΝΑ Πυλίας -μιας από τις πιο ελκυστικές περιοχές του τόπου- που περιμένουν εδώ και χρόνια την ουσιαστική βελτίωση του δρόμου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 20:05