Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2023 21:10

Ο νόμος των ολυμπιακών έργων για απαλλοτριώσεις σε όλα τα έργα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο νόμος των ολυμπιακών έργων για απαλλοτριώσεις σε όλα τα έργα

Του Γιάννη Σινάπη

Ευχάριστο νέο στη δύση του 2022 για τη Μεσσηνία η κήρυξη κατεπείγουσας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για το σημαντικό έργο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, προωθεί το υπουργείο Υποδομών.
Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι απαλλοτριώσεις του έργου προωθούνται με την πιο σύντομη διαδικασία, αυτή του νόμου των ολυμπιακών έργων, ώστε το έργο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, χωρίς καθυστερήσεις και απρόοπτα, μέσα στους πρώτους μήνες του 2023. Το επιβεβαιώνει η ίδια η απόφαση του υπουργείου για καθένα από τα 6 υποτμήματα του δρόμου, ώστε “με τις διατάξεις του νόμου αυτού, με ειδική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου, να επιτραπεί η άμεση παράδοση των ακινήτων και η πραγματοποίηση εργασιών πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της οικείας αποζημίωσης”.

Αυτός ο νόμος έπρεπε να εφαρμόζεται σε όλα τα έργα της πατρίδας μας που έχουν απαλλοτριώσεις. Γιατί η Μεσσηνία έχει πληγωθεί σοβαρά κι εξακολουθεί να πληγώνεται για σημαντικά οδικά έργα, εξαιτίας εμποδίων με τις απαλλοτριώσεις. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού που ξεκίνησε, διανοίχθηκε σε ένα μεγάλο τμήμα του, αλλά σταμάτησε για χρόνια, καθώς η διαδικασία των απαλλοτριώσεων στο αρμόδιο δικαστήριο έπαιρνε συνεχείς αναβολές.

Τώρα σοβαρά ζητήματα, λόγω των απαλλοτριώσεων, υπάρχουν με τους δρόμους Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα και Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι. Το πρώτο έργο δεν έχει ξεκινήσει παρότι έχει εδώ και καιρό ανάδοχο και το άλλο έχει σχεδόν σταματήσει.

Σε μια κανονική χώρα, με όλα αυτά τα αρνητικά παραδείγματα το ζήτημα των απαλλοτριώσεων θα είχε λυθεί. Θα είχε αλλάξει η διαδικασία με τον καθορισμό της προσωρινής και οριστικής τιμής μονάδας, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Δεν πρέπει να αδικηθούν οι ιδιοκτήτες -το δικαστήριο το εγγυάται- ούτε να χάσουν τα χρήματά τους, αλλά η υλοποίηση των έργων υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Και αυτό επιτάσσει την εφαρμογή του νόμου των ολυμπιακών έργων σε όλα τα έργα.


NEWSLETTER