Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 22:09

Η πίεση στις παιδιατρικές κλινικές αναδεικνύει μία ακόμα… γύμνια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Υπό πίεση λειτουργούν ξανά τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές κλινικές σε νοσοκομεία της χώρας, με τη γρίπη, τον κορονοϊό και άλλες λοιμώξεις να δημιουργούν ένα “εκρηκτικό” και άκρως επικίνδυνο μείγμα.

Μέσα σε όλα αυτά κατά τόπους οι παιδιατρικές κλινικές ασφυκτιούν, καθώς τα παιδιά αποτελούν αυτή τη στιγμή την Νο1 ηλικιακή ομάδα που πλήττεται από όλο αυτό το… κοκτέιλ.
Παράλληλα τραγικά περιστατικά σαν κι αυτά του 6χρονου από τα Γρεβενά, που λόγω καρδιακής ανακοπής, που υπέστη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων και ελλείψει θέσεων στη Βόρεια Ελλάδα χρειάστηκε να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, όπου δυστυχώς κατέληξε, αναδεικνύουν και την πραγματική εικόνα που επικρατεί στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.
Άλλωστε, όπως τόνισε χθες ο διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος έχουμε φθάσει στο 2022, με την συμπρωτεύουσα να μην έχει Νοσοκομείο Παίδων, την ώρα που μία τέτοια μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του 30% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Έτσι πέρα από τις όποιες μεμονωμένες κλίνες ΜΕΘ, που υπάρχουν σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, πολλές από τις αντίστοιχες ανάγκες ασθενών υποχρεωτικά καλύπτονται με διακομιδές σε Αθήνα και Πάτρα.
Αν όλα κινηθούν εντός χρονοδιαγράμματος ίσως το 2025 η Θεσσαλονίκη αποκτήσει Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων, έπειτα από δωρεά του ιδρύματος "Νιάρχος".
Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα στην “σκληρή εποχή” του Covid-19 για την ανάγκη δημιουργίας εγκαίρως ικανού αριθμού ΜΕΘ και εξασφάλισης παράλληλα του απαιτούμενου προσωπικού για τον γενικό πληθυσμό, έτσι σε δύσκολές περιόδους όπως αυτή που διανύουμε αναδεικνύεται για μία ακόμα φορά μία ακόμα… γύμνια, που αυτή τη φορά αφορά τις μικρότερες ηλικίες.