Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 21:05

Χρονιά εκλογών και όποιος αντέξει…

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

 

Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του 2023, μιας χρονιάς η οποία πέρα όλων των άλλων χαρακτηρίζεται από έντονο εκλογικό άρωμα, καθώς αρχής γενομένης από την άνοιξη θα στηθούν κάλπες σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Εθνικές εκλογές αρχικά με απλή αναλογική, ενώ όπως φαίνεται η μη εξασφάλιση κυβερνητικής πλειοψηφίας θα οδηγήσει σε νέες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική.

Η χώρα ουσιαστικά βρίσκεται ήδη εδώ και εβδομάδες σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με την αντιπαράθεση αυτή τη στιγμή να κινείται γύρω από την ακρίβεια, τις παρακολουθήσεις και την υπόθεση Καϊλή, ενώ μέχρι την επίσημη προκήρυξη των εκλογών και το στήσιμο της κάλπης κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα “σκάσει”. Και όλα αυτά την ώρα που η απειλητική ρητορική της Τουρκίας καλά κρατεί.

Από την άλλη τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών και οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν κατά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης εκ των πραγμάτων θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό και το σκηνικό στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Άλλωστε, όπως έχουμε και πριν καιρό αναφέρει, τυχόν αποτυχόντες στις εθνικές εκλογές θα προσπαθήσουν να σώσουν την παρτίδα μέσω υποψηφιότητας για την αυτοδιοίκηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλησιάζοντας προς την άνοιξη το πολιτικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει και το κλίμα θα πολώνεται. Μέχρι τότε οι μηχανές των κομμάτων για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων δουλεύουν στο φουλ. Ανάλογα το κόμμα υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες και ελλείμματα για την πλήρη συμπλήρωσή των ψηφοδελτίων, κάτι που θα πρέπει εντός ολίγων εβδομάδων να ξεπεραστεί, για να ξεκινήσει σε πλήρη ανάπτυξη η προεκλογική. Παρουσία υποψηφίων παντού, αύξηση της χαιρετούρας και περιοδεία στην κοπή κάθε βασιλόπιτας έχουν πάντως ήδη ξεκινήσει.