Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023 22:06

Πώς καθορίζεται η ανανέωση ενός ψηφοδελτίου;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εσωτερικές διεργασίες στα κόμματα για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους ανά εκλογική περιφέρεια ενόψει των επικείμενων εκλογών. Με την 9η Απριλίου να φαντάζει αυτή την ώρα ως η πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους, τα κόμματα επιχειρούν να βάλουν τις τελευταίες “πινελιές”, με σκοπό να παρουσιάσουν ψηφοδέλτια αντιπροσωπευτικά των αρχών τους και κυρίως με άρωμα ανανέωσης.
Το στοίχημα της ανανέωσης πάντως δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο, διότι υπάρχουν οι κατά τόπους ιδιορρυθμίες και περιορισμοί, που συχνά δεν επιτρέπουν ανατροπή του κατεστημένου σκηνικού.
Αν ρίξουμε μία ματιά στη Μεσσηνία και στα ψηφοδέλτια των τριών κομμάτων, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βρίσκονται στον “αστερισμό” σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η εικόνα στο πεδίο της ανανέωσης ποικίλλει.
Στη Νέα Δημοκρατία κατά τα φαινόμενα μόνο 2 από τους συνολικά 7 υποψηφίους θα είναι διαφορετικοί σε σχέση με το 2019, ενώ αντίστοιχα στον ΣΥΡΙΖΑ τα νέα πρόσωπα φαίνεται πως θα είναι 4.   
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, που ήδη έχει ανακοινώσει επισήμως το ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας, τα νέα πρόσωπα συγκριτικά με το 2019 είναι 5.
Τι εννοούμε όμως με τον όρο ανανέωση; Αρκεί να μπουν διαφορετικά πρόσωπα για να χαρακτηριστεί ανανεωμένο ένα ψηφοδέλτιο; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι!
Την ανανέωση δεν την φέρνουν υποχρεωτικά ούτε τα νεαρής ηλικίας άτομα, ούτε αυτά που δεν συμμετείχαν σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Χρειάζονται υποψήφιοι, οι οποίοι μέσα από τις προσλαμβάνουσες που έχουν αλλά και από την επαγγελματική τους δραστηριότητα θα μπορούν να πουν κάτι διαφορετικό αλλά ρεαλιστικό στους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους.
Προχωρώντας λοιπόν προς τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές τελικά οριστούν, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την τελική σύνθεση όλων των ψηφοδελτίων, για να μπορέσει ο καθένας να αξιολογήσει κάθε κομματική επιλογή από πλευράς ανανέωσης και όχι μόνο.