Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2013 12:28

Κάθε σπίτι και ένας εθελοντής αιμοδότης

Γράφτηκε από τον

Κάθε σπίτι και ένας εθελοντής αιμοδότης

Η γιορτή εθελοντικής αιμοδοσίας στην Καλαμάτα δεν πρέπει να πάει χαμένη. Δεν είναι ένα απλό πανηγυράκι, μια ακόμα εκδήλωση για προβολή και δημόσιες σχέσεις.

Δεν είναι ένα άλλο event για επικοινωνιακούς λόγους, για εντυπώσεις και διαφήμιση προσώπων και της πόλης. Δεν είναι μια εκδήλωση θεματικού τουρισμού, που θα φέρει επισκέπτες διήμερου - τριήμερου στην περιοχή.
Είναι μια γιορτή με κορυφαία κοινωνική σημασία, με μηνύματα που πρέπει, επιτέλους, να γίνουν πράξη. Να μη μείνουν στα λόγια για μια ακόμα φορά.
Επιχειρώντας να συμβάλλω στην επιτυχία θα αναφέρω ορισμένα σημαντικά στοιχεία από το φυλλάδιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών. Αρχικά τα αυτονόητα, που πρέπει ο καθένας μας να έχει υπόψη του: «Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Η προσφορά αίματος είναι προσφορά ζωής, είναι πολιτισμός».
Στην πράξη: «Η αιμοδοσία είναι ανώδυνη και ακίνδυνη και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Ωφελεί και τον εθελοντή αιμοδότη. Δεν επηρεάζει την υγεία του αιμοδότη. Ο οργανισμός αναπληρώνει πλήρως το αίμα που δίνει, τις επόμενες ώρες».
Και η σκληρή πραγματικότητα: «Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 650.000 μονάδες αίμα το χρόνο, που μεταξύ άλλων διατίθενται: Για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία 130.000 μονάδες. Για κάθε ασθενή που κάνει εγχείρηση καρδιάς 10 - 20 μονάδες. Για κάθε τραυματία από τροχαίο ατύχημα 10 - 40 μονάδες. Για κάθε νεφροπαθή ασθενή 30 μονάδες. Για κάθε απλή εγχείρηση μέχρι 10 μονάδες».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών τονίζει πως «για να καλυφθούν όλες αυτές οι ανάγκες χρειάζεται η προσφορά όλων. Μόνο ο άνθρωπος μπορεί να προσφέρει αίμα σε άλλο άνθρωπο».
Η φλόγα, η λαμπαδηδρομία δεν έγινε για προβολή κι εντυπώσεις, για φωτογραφίες και πλάνα. Μετέφερε μηνύματα, έδειξε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο συνάνθρωπο.
Η γιορτή της αιμοδοσίας για να έχει επιτυχία στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, θα πρέπει να κάνει πράξη το στόχο «κάθε σπίτι και ένας εθελοντής αιμοδότης». Η αλληλεγγύη, η προσφορά ζωής και αγάπης στην πράξη, στην καθημερινότητα της ζωής μας, όχι στα λόγια.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2013 12:31