Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 19:41

Να ανοίξει η συζήτηση για το νέο νεκροταφείο

Γράφτηκε από τον

Να ανοίξει η συζήτηση για το νέο νεκροταφείο

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Τη σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας στην περιοχή του Αγιάννη Καρβούνη, κοντά στο πεδίο βολής, για τη δημιουργία της νέας μεγάλης δεξαμενής ύδρευσης της πόλης, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στις 30 Οκτωβρίου.

Στην περιοχή το ΓΠΣ προβλέπει την κατασκευή νέου νεκροταφείου και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας σε ερωτήματα κι επιφυλάξεις συμβούλων της μειοψηφίας, ανέφερε: “Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο λέει ότι ο χώρος εκεί δεν είναι κατάλληλος για κοιμητήριο. Αν έχει καταργηθεί ή όχι είναι άλλο θέμα, διότι πρέπει να βρούμε το ισοζύγιο, πού θα γίνει το κοιμητήριο για να το καταργήσουμε από κει. Εκεί δεν γίνεται κοιμητήριο, αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν το επιτρέπει το ανάγλυφο, έχουν βγει και μελέτες, δεν μπορούσε να γίνει εκεί, γι’ αυτό και έγιναν όλες οι διαδικασίες της ανταλλαγής με οικόπεδο, με παραχώρηση από τον Στρατό, για να μπορέσει να γίνει χαμηλά”.

Το θέμα του νέου νεκροταφείου είναι από τα σημαντικά ζητήματα, με τα οποία θα κληθούν ο δήμος και η πόλη να ασχοληθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια, μέσα στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, να συζητήσουν σοβαρά και να λάβουν αποφάσεις.

Το σημερινό νεκροταφείο της Καλαμάτας έχει κορεστεί εδώ και χρόνια και είναι μέσα στην πόλη. Η κατάργησή του και η δημιουργία πάρκου στο μεγαλύτερο μέρος του, μαζί με την αξιοποίηση κάποιων ταφικών ξεχωριστών μνημείων έχουν καθυστερήσει, έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Γι’ αυτό πρέπει να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τη δημιουργία νέου νεκροταφείου στην πόλη, με θάρρος, χωρίς προκαταλήψεις και σκοπιμότητες.

“Πρέπει να βρούμε το ισοζύγιο, πού θα γίνει το κοιμητήριο για να το καταργήσουμε από κει”, από την περιοχή του Νέδοντα που το προβλέπει το ΓΠΣ της πόλης, παραδέχθηκε ο δήμαρχος. Και οφείλει να πάρει την πρωτοβουλία και να ανοίξει τη συζήτηση. Το νεκροταφείο δεν αντέχει άλλο. Η πόλη δικαιούται νέο χώρο για να τιμάει τους νεκρούς της όπως τους αξίζει.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 20:52