Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 20:40

Ούτε στη μέση δεν είναι το νέο δίκτυο ύδρευσης

Γράφτηκε από τον

Ούτε στη μέση δεν είναι το νέο δίκτυο ύδρευσης

Του Γιάννη Σινάπη

Επικοινωνιακή και πανηγυρική η χθεσινή ενημερωτική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της β’ φάσης αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην οδό Αναγνωσταρά, που υλοποιείται με εργολαβία της ΔΕΥΑΚ.

“Παροχή ποιοτικότερου νερού σε κατοίκους και επισκέπτες αλλά και ελαχιστοποίηση των βλαβών, επιτυγχάνεται -μεταξύ άλλων- μέσω της υλοποίησης του μεγάλου έργου αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην Καλαμάτα. Πρόκειται για έργα, όπου κατά την πρώτη και δεύτερη φάση αφορούσαν στην αντικατάσταση περισσοτέρων των 50 χιλιομέτρων παλαιών δικτύων με νέα, ενώ ακολουθούν ακόμα δύο φάσεις, προκειμένου η Καλαμάτα να θωρακιστεί ολιστικά σε επίπεδο δικτύων ύδρευσης”.

Ανακοίνωση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όσον αφορά τον επικοινωνιακό και πανηγυρικό της χαρακτήρα, αφού μετά από 10 και πλέον χρόνια που ξεκίνησε η α’ φάση, το νέο σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης δεν έχει καλύψει ούτε τη μισή πόλη. Έμμεσα το αναφέρει και το παραδέχεται η ανακοίνωση, καθώς επισημαίνει πως ακολουθούν δύο ακόμα φάσεις, η γ’ και η δ’, με την τελευταία μάλιστα να μην έχει καν εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Σε ρεπορτάζ μας τον περασμένο Δεκέμβριο σημειώναμε ότι “σημαντικό τμήμα της Καλαμάτας, πάνω από 50 χιλιόμετρα δρόμων, εξακολουθεί να παραμένει με παλιό προβληματικό δίκτυο ύδρευσης, κάποια τμήματα μάλιστα με αμίαντο (είναι και μαντέμι και πλαστικό) και οι δύο τελευταίες φάσεις αντικατάστασης του δικτύου (η γ’ και η δ’), συνολικού προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Και κανείς στον δήμο και τη ΔΕΥΑΚ δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε περίπου θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν τα έργα, ενώ η δ’ φάση δεν έχει καν ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα”.

Τα υπενθυμίζω όλα αυτά, για να υπάρξει ενημέρωση και κινητοποίηση στο νέο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, προκειμένου να επιλεγεί επιτέλους ανάδοχος για τη γ’ φάση που έχει δημοπρατηθεί από το 2021 και να βρεθεί χρηματοδότηση για τη δ’ φάση. Και μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα έργα να είναι πραγματικότητα η υλοποίησή τους χωρίς πανηγύρια, γιατί θα αποτελούν πρόκληση.