Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 14:35

Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης δείχνει το δρόμο

Γράφτηκε από τον

Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης δείχνει το δρόμο

Σε μία ιδιαιτέρως σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε η ενορία της Αγίας Αικατερίνης στο Νησάκι της Καλαμάτας.

Αποφάσισαν, όπως έγινε γνωστό, να συγκεντρώσουν χρησιμοποιημένα λάδια με σκοπό την ενίσχυση των εργασιών για την ανέγερση του νέου ιερού ναού. Κίνηση με πολλαπλά μηνύματα τόσο για τους ενορίτες, όσο και για ολόκληρη την πόλη. Αναλαμβάνουν πλέον δράση για να πετύχουν ένα σκοπό, που δεν έχει επιτευχθεί χρόνια τώρα συγκεντρώνοντας χρήματα, τα οποία δεν θα βγουν από την τσέπη κανενός και παράλληλα πραγματοποιούν ανακύκλωση συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσα μάλιστα από αυτή τη διαδικασία αφενός κοινοποιούν με εύσχημο τρόπο την ανάγκη προώθησης των εργασιών για την αποπεράτωση του νέου ναού, που θα αντικαταστήσει το λυόμενο που... έφεραν οι σεισμοί του 1986 και αφετέρου προωθούν και ένα από τα σημαντικότερα εναλλακτικά ρεύματα ανακύκλωσης σε μία από τις μεγάλες γειτονιές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Παράδειγμα δηλαδή που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες ομάδες της πόλης υλοποιώντας ουσιαστικά το γνωστό ρητό “το τερπνόν μετά του ωφελίμου”. 

Οι ομάδες στις οποίες συμμετέχει μεγάλος αριθμός ατόμων, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προώθηση δράσεων, όπως η ανακύκλωση, όχι μόνο με την κλασική της μορφή, αλλά και όσον αφορά τα λάδια, τις ηλεκτρικές συσκευές, τις μπαταρίες κ.ά. Εκεί ο ένας παρακινεί τον άλλον και το αποτέλεσμα είναι αποδοτικότερο. Ανάλογες δυνατότητες υπάρχουν και στους χώρους μαζικής συγκέντρωσης κοινού (βλ. δημόσιες υπηρεσίες). Τέτοιες προσπάθειες φυσικά πραγματοποιούνται σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά ακόμα στηρίζονται στην καλή προαίρεση των υπαλλήλων.

Στα θετικά φυσικά συγκαταλέγεται και η προσπάθεια που έχει προαναγγελθεί για πρόγραμμα ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου λαδιού στα σχολεία, όπου οι μαθητές θα καλούνται να φέρνουν από το σπίτι τους και να το εναποθέτουν στους ειδικούς κάδους.

 

Ας είναι λοιπόν το παράδειγμα της ενορίας της Αγίας Αικατερίνης οδηγός και για άλλες ομάδες μέσα στην πόλη.