Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 22:11

Η έλξη της εξουσίας και η απουσία της αυτοκριτικής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα κόμματα δεν αλλάζουν, ιδιαίτερα όταν είναι να βρεθούν και πάλι στην εξουσία. Αποψη που στηρίζεται στην εικόνα της προσυνεδριακής εσωκομματικής εκδήλωσης της τοπικής Ν.Δ. στην Καλαμάτα, στο "Rex", την Κυριακή.

 

Ετοιμη να επανέλθει στην εξουσία η Ν.Δ., βλέποντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που της δίνουν αέρα πρωτιάς κόντρα στο ΣΥΡΙΖΑ. Το στοιχείο που δεν επιτρέπει αμφισβήτηση, όπως παρατήρησε ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, είναι η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Το κλίμα της αισιοδοξίας, της εκλογικής ετοιμότητας και της βεβαιότητας για τη νίκη, αποτυπώθηκε στην ικανοποιητική συμμετοχή, μετά από καιρό, μετά την απογοήτευση και την αποστασιοποίηση. Μυρίστηκαν εξουσία μέλη και στελέχη κι έσπευσαν να ανέβουν και πάλι στο τρένο. Το επιβεβαίωσαν οι παρουσίες και το παραδέχθηκαν στελέχη στις τοποθετήσεις τους, αναφέροντας πως «όταν το κόμμα είναι σε τροχιά εξουσίας, το κόμμα μας έχει συμμετοχή, όπως σήμερα».

Η επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταιγιστική και αναμενόμενη. Από την πιο ανεύθυνη, την πιο επικίνδυνη και ανίκανη κυβέρνηση έως το μαρξιστικό συνονθύλευμα και την κατάρρευση του μύθου και της ιδεολογίας της Αριστεράς. 

Μάλιστα ήταν τέτοιο το πάθος, που υποστηρίχθηκε ότι μόνο στην Ελλάδα κυριαρχούν οι σοβιετικές ιδέες (από το δήμαρχο Καλαμάτας), ενώ τώρα ήρθε η ώρα να κυριαρχήσουν κι εδώ οι φιλελεύθερες ιδέες, που έχουν κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

Ομως, μέσα σε όλη αυτή την ατμόσφαιρα της χαράς και της αναμονής για την εξουσία, η αυτοκριτική ήταν ανύπαρκτη. Ολα είχαν γίνει καλώς από την κυβέρνηση Σαμαρά, μάλιστα, κάποιος υποστήριξε ότι για λόγους ανεξήγητους ο λαός στέρησε στις εκλογές του 2015 τη συνέχιση αυτής της… πετυχημένης πορείας. Τόσο… πετυχημένης που βιάζονται να την επαναφέρουν. Και αν κατά λάθος τύχει να είναι πιο σκληρή από την αναμενόμενη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φταίει.

Χωρίς αυτοκριτική και αλλαγές που θα αφήνουν το κόμμα και τους ημέτερους σε δεύτερο πλάνο, δεν υπάρχει ελπίδα.