Παρασκευή, 27 Μαϊος 2016 19:45

Οι δρόμοι της ανάπτυξης και της στασιμότητας

Γράφτηκε από τον

Οι δρόμοι της ανάπτυξης και της στασιμότητας

Η χθεσινή διεθνής εκδήλωση αεροπορικού τουρισμού στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας επιβεβαίωσε τη μεγάλη αναπτυξιακή δυνατότητα του αεροδρομίου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Τόνισε πως είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία -αν όχι το πιο σημαντικό- για την αναπτυξιακή απογείωση της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, ευρύτερα της νότιας Πελοποννήσου.

 

Το αναγνώρισε και η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, η οποία μας επεσήμανε ότι με τον αυτοκινητόδρομο Λεύκτρο - Σπάρτη, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτελεί πύλη και για το γειτονικό νομό που διοικεί πολιτικά. Και παρατήρησε πως ανοίγονται νέες προοπτικές ανάπτυξης για τη Λακωνία. Γι’ αυτό για δεύτερη φορά μέσα σε τόσο κοντινό διάστημα, ήταν δυναμική η παρουσία περιφερειακών συμβούλων από το γειτονικό νομό σε εκδήλωση με διεθνή προβολή στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας (η πρώτη ήταν στην πρώτη πτήση της British Airways). Ο δρόμος Λεύκτρο - Σπάρτη έφερε πιο κοντά τη Μεσσηνία με τη Λακωνία, την Καλαμάτα με τη Σπάρτη. Επισφράγισε τη νέα πραγματικότητα πως η νότια Πελοπόννησος (και η Τρίπολη και η Αρκαδία μέσα) είναι μια γειτονιά.

Αυτό είναι το θετικό, το αισιόδοξο που δημιουργούν οι νέοι οδικοί άξονες. Από την άλλη πλευρά είναι οι χαμένες ευκαιρίες των προηγούμενων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, του ΕΣΠΑ που πέρασε και τα οποία δεν βελτίωσαν δρόμους με ιδιαίτερη σημασία για έναν τόπο. Για παράδειγμα, η 1η επαρχιακή οδός, ο κεντρικός δρόμος της Μάνης, που έμεινε με μία ουσιαστική βελτίωση και αυτή λειψή από το Γ’ ΚΠΣ, το τμήμα Σωτηριάνικα - γέφυρα Κοσκάραγας. Δύο ακόμα τέτοιες παρεμβάσεις αν γίνονταν στο συγκεκριμένο δρόμο από το ΕΣΠΑ, θα μιλούσαμε σήμερα για άλλη εικόνα και προοπτική της Μάνης. Το αναφέρω, γιατί περιφερειακός σύμβουλος από το Γύθειο μου επεσήμανε χθες, πως περιμένει την ολοκλήρωση του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Καλαμάτας για να πηγαίνει απ’ αυτόν και από το δρόμο της Δυτικής Μάνης, στην Ανατολική Μάνη και το Γύθειο. Θεωρώντας, όμως, ότι είναι στα σκαριά η υλοποίηση της παράκαμψης Κάμπου - Σταυροπηγίου, που πάει για το Γ’ ΕΣΠΑ και… βλέπουμε.

Οι δρόμοι της ανάπτυξης και της στασιμότητας είναι η πραγματικότητα στην περιοχή μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαϊος 2016 17:38