Τρίτη, 07 Μαϊος 2013 13:03

Είναι καιρός να τελειώνουμε με τους αρλουμπολόγους

Γράφτηκε από τον

Είναι καιρός να τελειώνουμε με τους αρλουμπολόγους

Οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση πλησιάζουν και όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθούν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό του παρελθόντος. Οι ενδείξεις συνηγορούν ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές του χρόνου το Μάιο, όπως δηλαδή προβλέπεται από το νόμο. 

Το συγκλονιστικό απρόοπτο θα είναι η διεξαγωγή και βουλευτικών μαζί με τις ευρωεκλογές, κάτι που θα μπορούσε να μεταθέσει τις αυτοδιοικητικές. Τα κόμματα που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία ποντάρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και θέλουν να εξαντλήσουν την τετραετία, προσδοκώντας να φτάσουν στις κάλπες χωρίς να υπάρχει το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο. Τους επόμενους μήνες και κυρίως μετά τις γερμανικές εκλογές θα κριθεί το πού θα πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και ποιες είναι οι προοπτικές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αν δηλαδή μπορεί να ξεπεράσει τα οικονομικά και πολιτικά εμπόδια που βρίσκονται μπροστά της, έτσι ώστε να φτάσει με αξιώσεις κοντά στο τέλος της τετραετίας.

Τα κόμματα της πλειοψηφίας δεν θέλουν με τίποτα να στηθούν του χρόνου κάλπες μόνο για Ευρωκοινοβούλιο, γιατί η λεγόμενη «χαλαρή ψήφος», στο  πολιτικό περιβάλλον ευρωσκεπτικισμού και αντισυστημικής ψήφου που επικρατεί, είναι βέβαιο ότι θα τα οδηγήσει σε τραγική ήττα. Αντίθετα η ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών για δήμους, περιφέρειες και Ευρωκοινοβούλιο θα αυξήσει τη συμμετοχή και την κομματική συσπείρωση, ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει παραπάνω από μία αναγνώσεις. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το «αίτημα» για αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών που διακινήθηκε ως πληροφορία δεν έχει καμιά τύχη. Ακόμα και αν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα αυτό θα γίνει μετά το φθινόπωρο και θα είμαστε πια πολύ κοντά στις εκλογές, κάτι που θα καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αναβολή τους, εκτός και έχουμε ολική πολιτική και οικονομική κατάρρευση. Ολα, λοιπόν, δείχνουν ότι οι παρούσες αυτοδιοικητικές αρχές διανύουν τον τελευταίο τους χρόνο, και τους επόμενους μήνες μπαίνουμε κανονικά σε προεκλογική περίοδο. 

Η πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών παραγόντων έχει αντιληφθεί ότι ο πολιτικός χρόνος εξαντλείται και έχουν ξεκινήσει τις κινήσεις τους. Οι «ισχυροί παίκτες» ανακοινώνουν τις υποψηφιότητές τους και προχωρούν στη σύναψη συμφωνιών επιδιώκοντας να τελειώσουν τον αγώνα πριν αυτός ξεκινήσει. Οσοι έχουν εμφανή αδυναμία ψάχνουν για ισχυρούς συμμάχους και  μετρούν δυνάμεις προκειμένου να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Υπάρχουν, τέλος, πολλοί που περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί συνολικά η πολιτική κατάσταση προκειμένου να πάρουν θέση και να εκδηλώσουν φιλοδοξίες αλλά και να επιλέξουν σχήματα στα οποία θα ενταχθούν. Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών μαζί με τις ευρωεκλογές δημιουργεί έτσι και αλλιώς νέα δεδομένα. Αυτό, σε συνδυασμό με το νέο πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, αποδυναμώνει τους κομματικούς σχηματισμούς. Οσοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες έκαναν καριέρα στηριζόμενοι κυρίως στους κομματικούς σχηματισμούς θα διαπιστώσουν ότι αυτό, αν δεν είναι πλέον πρόβλημα, σίγουρα δεν είναι αρκετό.

Οι στηρίξεις των κομμάτων σε σχήματα και πρόσωπα σε αυτές τις εκλογές θα είναι μια δύσκολη εξίσωση. Δεν υπάρχουν κομματικές δυνάμεις που από μόνες τους να οδηγούν σε επικράτηση, κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν. Επιπρόσθετα, η απλή «καταγραφή δυνάμεων» δεν θα έχει καμία αξία μιας και θα υπάρχει η κανονική κάλπη των ευρωεκλογών που τα κόμματα θα μετρήσουν δυνάμεις και μάλιστα σε ευνοϊκό περιβάλλον για τα μικρά αντισυστημικά. Η πραγματικότητα αυτή είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει όλα τα κομματικά επιτελεία στην επιδίωξη συμμαχιών και συγκρότηση συνδυασμών οι οποίοι θα αθροίζουν κομματικές δυνάμεις και θα οδηγούν σε νίκες. Το ζητούμενο είναι αν οι συμμαχίες θα επιδιωχθεί να γίνουν κεντρικά ή τοπικά.  Θα γίνουν, δηλαδή, στη βάση τοπικών συσπειρώσεων και συμπαθειών ή στη λογική μνημόνιο - αντιμνημόνιο, μιας και οι παλιοί διαχωρισμοί Δεξιά - Αριστερά βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. Το πώς θα εξελιχθούν οι συγκεκριμένες συμμαχίες θα εξαρτηθεί αναμφίβολα από το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί τους πρώτους μήνες του 2014. 

Ανεξάρτητα πάντως από το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον, είναι φανερό ότι αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι οι πρώτες που τα πρόσωπα των υποψηφίων αλλά και οι συνδυασμοί που θα συγκροτηθούν σε τοπικό επίπεδο θα κρίνουν και το αποτέλεσμα. Ωραίες οι μνημονιακές ή οι αντιμνημονιακές συμμαχίες, όπως ωραίες ήταν και στο παρελθόν αντίστοιχες συμμαχίες και συσπειρώσεις με βάση το «αντί», αλλά είναι καιρός να δούμε την ουσία της αυτοδιοίκησης. Εκτός από τις αντιπυρηνικές περιοχές και διάφορες άλλες παρόμοιες σαχλαμάρες με τις οποίες έκαναν καριέρα πολλοί στην αυτοδιοίκηση, είναι καιρός να εκλεγούν τοπικές ηγεσίες που θα κάνουν και καμιά χρήσιμη δουλειά.  Είναι απολύτως σίγουρο ότι η γνώμη του δημάρχου της Πέρα Ρούγας δεν πρόκειται να κρίνει το οικονομικό μέλλον της χώρας, έχει όμως μεγάλη σημασία αν μπορεί ο συγκεκριμένος δήμαρχος να μαζέψει τα σκουπίδια και να φτιάξει δυο μέτρα δρόμου. Αρκετά, λοιπόν, με τους αρλουμπολόγους που όταν δεν συμβάλλουν με ψηφίσματα διαμαρτυρίας στην ανατροπή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων ασχολούνται με φωτογραφίσεις σε πανηγύρια και ανούσιες εκδηλώσεις. Η πραγματοποίηση των δημοτικών μαζί με τις ευρωεκλογές αποτελούν ευκαιρία να αναδειχθούν άνθρωποι που διαθέτουν γνώση, σοβαρότητα και εντιμότητα να κάνουν τη δουλειά για την οποία εκλέγονται και όχι να υπηρετήσουν κομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες. Και αυτό είναι ευθύνη όλων μας.

Υ.Γ. Ορισμένοι βλέποντας ότι φτάνουν οι εκλογές και δεν έχουν να επιδείξουν στους πολίτες κανένα ουσιαστικό έργο πιάνονται απ' ό,τι πιθανό και απίθανο βρίσκουν στο δρόμο τους. Τους επόμενους μήνες όχι διαστημικές πύλες θα ανακαλύψουν, αλλά είναι ικανοί μέχρι τα κλειδιά της πύλης του παραδείσου να υποσχεθούν ότι διαθέτουν! Το κακό για αυτούς είναι ότι πλέον οι περισσότεροι τους έχουν πάρει χαμπάρι. Οι βαρύγδουπες υποσχέσεις δεν πωλούν, γιατί όλοι είναι πλέον υποψιασμένοι και όπου ακούν πολλά κεράσια, κρύβουν και το καλάθι! 

 

panagopg@gmail.com