Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 14:30

Οι αγρότες δεν έχουν ανάγκη από προστάτες και πατερούληδες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Οι αγρότες δεν έχουν ανάγκη  από προστάτες και πατερούληδες

Η μία μετά την άλλη σκάνε οι οικονομικές βόμβες στην ΕΑΣ Μεσσηνία. Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς έτσι και σε αυτόν σπάνε τα αποστήματα. Ελάχιστοι πέφτουν από τα σύννεφα, μιας και οι περισσότεροι γνώριζαν ή υποπτεύονταν ότι κάτι δεν πάει καλά στον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Η αλήθεια βέβαια ήταν ότι αρκετοί βολεύονταν από την επικρατούσα κατάσταση, γιατί το ζήτημα ήταν «….να κυκλοφορεί το χρήμα». Το δανειακό χρήμα τελείωσε και τώρα, όπως και παντού, «μετράμε τις ουρές από τα  φαγωμένα απίδια».  Ο κατάλογος κάθε μέρα μεγαλώνει. Τα δικαστήρια θα αποδώσουν τις ευθύνες σε πρόσωπα αλλά αυτό δεν αρκεί. Το μεγάλο ζήτημα είναι αυτό των διαδικασιών που επέτρεψαν τη δημιουργία αυτών των φαινόμενων στις συνεταιριστικές οργανώσεις των αγροτών.

 

 

Οι οργανώσεις των αγροτών στη συντριπτική τους πλειοψηφία παρουσιάζουν τα ίδια φαινόμενα. Οι αδιαφανείς διαδικασίες δεν ήταν στοιχείο που αποτελούσε την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Οι ρουσφετολογικές πρακτικές δεν ήταν επιλογή μόνο μια διοίκησης αλλά εμφανίζεται σχεδόν στο σύνολο των οργανώσεων. Οι απάτες από διάφορους επιτήδειους δεν ήταν τυχαίο γεγονός που συνέβη σε μια περίπτωση αλλά σύνηθες φαινόμενο, με παρόμοια χαρακτηριστικά που συναντάται σε σειρά οργανώσεων, σε όλη τη χώρα. Το πρόβλημα, δηλαδή, είναι λάθος να προσεγγίζεται  με τη λογική «ηθικά και ανήθικα πρόσωπα», «ικανά και ανίκανα». Σημασία έχουν οι   διαδικασίες που μετατρέπουν τους ηθικούς σε απατεώνες και τους ικανούς σε αποτυχημένους.

 

Εδώ και πολλά χρόνια, από αυτήν εδώ τη στήλη, έχει επισημανθεί ότι στις σύγχρονες συνθήκες το μοντέλο οργάνωσης των αγροτών μέσω συνεταιρισμών και ενώσεων έχει κλείσει τον κύκλο του. Οι συνεταιρισμοί που μια φορά και ένα καιρό κουβάλαγαν με φορτηγά λιπάσματα στα χωριά δεν υπάρχουν. Οι  αγρότες έχουν εδώ και χρόνια δικά τους αυτοκίνητα και δεν περιμένουν με τα γαϊδούρια το φορτηγό για να προμηθευτούν μέσω συνεταιρισμού λιπάσματα και άλλα εφόδια. Οι συνεταιρισμοί αυτοί έχασαν το ρόλο τους, και αφού για μια μεγάλη περίοδο έφτιαχναν τις καταστάσεις  για τις επιδοτήσεις, έμειναν στο τέλος χωρίς καμιά δραστηριότητα – αφού τις καταστάσεις και τα λεφτά τα πήραν Ενώσεις και ΠΑΣΕΓΕΣ - και μετατράπηκαν στους επονομαζόμενους συνεταιρισμούς σφραγίδες. Οι συνεταιρισμοί «σφραγίδες» με νομοθετικές ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων ορθά έκλεισαν.

 

Το κλείσιμο των συνεταιρισμών - σφραγίδων περιόρισε και τον ρόλο των δευτεροβάθμιων Ενώσεων αλλά και των Τριτοβάθμιων οργανώσεων όπως η ΠΑΣΕΓΕΣ. Το οικοδόμημα είναι πλέον στο σύνολο του υπό διάλυση και αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα να έρχονται στην επιφάνεια προβλήματα και λειτουργίες που για πολλά χρόνια κρύβονταν κάτω από το χαλί. Πόσες φορές στο παρελθόν δεν είχε καταγγελθεί η ανεπάρκεια της ΕΑΣ Μεσσηνίας στη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων; Γιατί τότε κάποιοι έκαναν πως δεν καταλάβαιναν; Γιατί τώρα είδαν το πρόβλημα; Γιατί δεν προωθείται συνολικά ένα νέο σύστημα στη ενεργοποίηση δικαιωμάτων αλλά κατά περίπτωση σε έναν νομό προωθείται  μια λύση, σε έναν άλλο νομό άλλη;  Είναι προφανές ότι το παλιό αντιστέκεται γιατί οι αλλαγές που αναπόφευκτα πρέπει να γίνουν θίγουν κατεστημένα συμφέροντα, τα οποία έχουν οικοδομήσει κλίκες και κλειστές παρέες που για χρόνια δρουν και λειτουργούν στο συγκεκριμένο χώρο.

 

Ο αγροτικός τομέας όμως αλλάζει και τα επόμενα χρόνια θα μεταβληθεί ακόμα περισσότερο όσο, και αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να νεκραναστήσουν το παλιό. Η εποχή των μεγάλων συμμετοχικών σχημάτων με τις έμμεσες εκπροσωπήσεις και το μηδενικό έλεγχο έχει τελειώσει. Τα σύγχρονα εταιρικά σχήματα των αγροτών θα οργανωθούν σε επιχειρηματική βάση με διασφαλισμένη τη διαφάνεια και την επαγγελματική διοίκησή τους. Στα σύγχρονα επιχειρηματικά αγροτικά σχήματα θα τίθενται στόχοι και θα αναζητούνται χρηματοδοτικοί μηχανισμοί με όρους αγοράς. Η εποχή απαιτεί οργανώσεις που θα κοιτούν στον καταναλωτή μέσα από την πώληση προϊόντος και όχι στο  κράτος για την επιδότηση και το θαλασσοδάνειο. Οι σύγχρονοι αγρότες δεν έχουν ανάγκη από εκπροσώπους – διαμεσολαβητές στο πολιτικό σύστημα, γιατί μπορούν να φτάσουν και μόνοι τους στην Αθήνα και στις Βρυξέλες. Όσο γρηγορότερα τελειώσουμε με το παλιό σύστημα τόσο συντομότερα θα αποκτήσουμε έναν δυναμικό  πρωτογενή τομέα  που θα προσελκύει ανθρώπους και κεφάλαια. Οι αγρότες δεν έχουν ανάγκη από προστάτες και πατερούληδες αλλά από ευκαιρίες μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ανοικτής αγοράς και προοπτικών.

 

Υ.Γ. Στα πλαίσια της ελευθερίας, της ανεκτικότητας και της σύγχρονης αντίληψης περί σεβασμού στη διαφορετική άποψη και τη διαφορετικότητα γίνεται γνωστό πως όποιος εκπαιδευτικός, λόγω ρόλου ή θέσης ευθύνης, συμμετάσχει στη διαδικασία αξιολόγησης θα διαγράφεται από μέλος του συνδικαλιστικού του οργάνου! Αν βέβαια τολμήσει το αρμόδιο υπουργείο να εκδώσει μια παρόμοια "πανταχούσα" που θα λέει ότι όποιος δεν συμμετάσχει στην αξιολόγηση αυτομάτως θα απολύεται, θα καταγγελθεί προφανώς η φασιστική μέθοδος τής κυβέρνησης και τα λοιπά …ηρωικά και πένθιμα. Όχι… δεν πρόκειται για τη λογική «τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου» αλλά για μια ακόμα απόδειξη ότι η αξιολόγηση τρομάζει αυτούς που προσπαθούν να κρύψουν την πολλαπλή ανεπάρκειά τους υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τα διαζύγιό τους με την κοινή λογική.

 

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER