Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 13:46

Η μίζερη αντιμετώπιση των καρναβαλιών ενισχύει το Νίκα

Γράφτηκε από τον

Η μίζερη αντιμετώπιση των  καρναβαλιών ενισχύει το Νίκα

Το καρναβάλι στην Καλαμάτα ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση. Η παρούσα δημοτική αρχή  «ανακάλυψε» και υλοποίησε τη συγκεκριμένη εκδήλωση, και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις της Καλαμάτας αποτελούν έργο της δημοτικής αρχής Νίκα και έτσι θα μείνουν στην ιστορία.

 

Η επιτυχία της δημοτικής αρχής και του δημάρχου προσωπικά είναι ότι όχι μόνο διέβλεψε τη δυνατότητα να διοργανωθούν αυτές οι εκδηλώσεις αλλά ανέθεσε την πραγματοποίησή τους σε ανθρώπους που είχαν την «τεχνογνωσία», ήξεραν δηλαδή πώς γίνονται αυτού τους είδους οι γιορτές. Η επιτυχία των εκδηλώσεων του καρναβαλιού οφείλεται αφενός στο ότι ο κόσμος ψάχνει αφορμή για να διασκεδάσει και αφετέρου στο ότι η Καλαμάτα διαθέτει την κρίσιμη μάζα νέου κόσμου – με φοιτητές και ντόπιους – που μπορεί να στηρίξει αυτού του είδους τις εκδηλώσεις.

 

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις μπορεί να μην αρέσουν σε πολλούς ή να θεωρούνται χαμηλής ποιότητας προϊόντα από την πολιτιστική άρχουσα τάξη της πόλης, αλλά αποτελούν ένα συμμετοχικό λαϊκό δρώμενο. Ο κόσμος στις αποκριές βρίσκει την ευκαιρία να χορέψει, να γελάσει, να φλερτάρει, να ερωτευτεί ή απλώς να εκτονωθεί αποτινάσσοντας την ένταση της καθημερινότητας. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, με δυο λόγια, αφορούν καταρχήν τους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά σε αυτές. Επιπρόσθετα, το κλίμα που δημιουργείται σε ένα δεύτερο επίπεδο προσελκύει επισκέπτες στην πόλη. Τα καρναβάλια ενισχύουν κατά βάση την τάση που αργά αλλά σταθερά καθιερώνει την Καλαμάτα σε προορισμό απόδρασης του Σαββατοκύριακου. Σε κάθε περίπτωση από τη διοργάνωση της αποκριάς η πόλη, η οικονομία της  και οι κάτοικοί της δεν έχουν να χάσουν. Αντίθετα, βγαίνουν κερδισμένοι σε όλα τα επίπεδα.

 

Η αφ ψηλού κριτική που κάποιοι προσπαθούν να ψελλίσουν αλλά και διάφορες κακομοίρικες προσεγγίσεις με εξυπνακισμούς υπογραμμίζουν εμφατικά τη μιζέρια της συντήρησης. Η λογική τού να μην διαταράξει τίποτα την μακαριότητα των βολεμένων, ο λαϊκισμός τού «…αυτό μας μάρανε, δεν κάνουν τίποτα για να βρούνε τα παιδάκια δουλειά…» είναι τα στοιχεία που κρατούν καθηλωμένη συνολικά την κοινωνία και την οικονομία. «Τα παιδάκια…» δεν πρόκειται να βρουν δουλειά όσο δεν αναπτύσσονται δράσεις που θα θερμαίνουν την οικονομία δημιουργώντας κίνηση στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση το καρναβάλι δεν είναι ούτε το τεράστιο πολιτιστικό δρώμενο ούτε βέβαια η ατμομηχανή που θα φέρει την ανάπτυξη σε μια περιοχή. Το καρναβάλι είναι απλώς ένα στοιχείο που συμβάλει θετικά στην τοπική οικονομία αλλά και στην ανάπτυξη της συλλογικής δράσης σε μια κοινωνία, έστω φέρνοντας τους ανθρώπους κοντύτερα μέσα από το χορό.

 

Η κριτική σε μια δημοτική αρχή για να είναι πιστευτή θα πρέπει να είναι δίκαιη. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι στα θετικά στοιχεία της παρούσας δημοτικής αρχής και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Υπάρχουν όμως τομείς πολλαπλώς πιο σημαντικοί στους οποίους μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αδυναμίες και προβλήματα που συνιστούν σημαντικούς λόγους ανατροπής της. Οι λακκούβες, για παράδειγμα, σε φρεσκοστρωμένη άσφαλτο, στους δρόμους της πόλης υπογραμμίζουν το πρόχειρο του σχεδιασμού και το άρπα κόλα στη συντήρηση των υποδομών. Οι αναπλάσεις τού "βλέποντας και κάνοντας" και οι αποσπασματικές παρεμβάσεις στην περιφέρεια του δήμου είναι άλλος ένας  τομέας στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί αποτελεσματική κριτική. Το σημαντικότερο, η απουσία παρεμβάσεων στον τομέα της καθαριότητας με την αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας επιλογή των πηγαδιών, καθώς και οι αυτοσχεδιασμοί στον τομέα της κυκλοφορίας είναι τα θέματα που πρέπει να κυριαρχήσουν στην προεκλογική αντιπαράθεση.

 

Η Καλαμάτα έχει μπει σε μια περίοδο που πρέπει να στηρίξει και να επεκτείνει αυτό που διαμορφώνεται από μόνο του. Μετατρέπεται σε πόλη προορισμό, και μια δημοτική αρχή με υποτυπώδες όραμα θα πρέπει να ενισχύσει αυτή την προοπτική. Να φροντίσει πολύ απλά να έχει η πόλη επάρκεια σε νερό , να είναι καθαρή και φωτισμένη, να μπορούν να κυκλοφορούν σε αυτή με άνεση πεζοί, ποδήλατα και αυτοκίνητα. Το σημαντικότερο, θα πρέπει να συνδεθεί λειτουργικά το κέντρο της πόλης με την παραλιακή της ζώνη η οποία είναι σήμερα στην κυριολεξία εγκαταλελειμμένη στην τύχη της.  Επιπρόσθετα, επειδή δήμος Καλαμάτας δεν  είναι μόνο το κέντρο της πόλης αλλά και οι γειτονιές και τα δεκάδες χωριά θα πρέπει να εκδηλώνεται με δράσεις το αντίστοιχο ενδιαφέρον και να μην καλλιεργείται η αίσθηση της εγκατάλειψης. Η δημοτική αρχή μπορεί να περηφανεύεται για τα καρναβάλια που διοργανώνει αλλά αυτά αποτελούν μια μικρή ψηφίδα στη μεγάλη εικόνα που πρέπει να είναι η δημιουργία ενός δήμου θελκτικού για επισκέπτες και κατοίκους, όλες τις εποχές του χρόνου, με την  αξιοποίηση του βουνού, της θάλασσας και όλων των ποιοτικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής. Η μίζερη αντιμετώπιση των καρναβαλικών εκδηλώσεων το μόνο που καταφέρνει είναι να δικαιώνει τους οπαδούς  της ήσσονος προσπάθειας.

 

 

Υ.Γ. Στη Μεσσήνη είναι η ώρα που πρέπει να ξαναδούν τη διοργάνωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων από μηδενική βάση στο πλαίσιο της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης με αυτές της Καλαμάτας. Η παρέλαση – όπως τουλάχιστον φάνηκε από τηλεοράσεως – ήταν μια θλιβερή παράσταση συγκριτικά με την λαμπερή προηγούμενη της Καλαμάτας. Η στόχευση στον παραδοσιακό χαρακτήρα και κυρίως σε δρώμενα γύρω από τη φωτιά θα ήταν μια λύση που θα έπρεπε να εξεταστεί και να ενισχυθεί. Αν ωστόσο επιμείνουν στη συνέχιση της καρναβαλικής παρέλασης την Καθαρά Δευτέρα, ας φροντίσουν να γράψουν τουλάχιστον κάτι ευφυέστερο στον Βασιλιά Καρνάβαλο, γιατί αυτά που  λέει δεν προκαλούν γέλιο παρά μόνο λύπηση και θλίψη.  

panagopg@gmail.com