Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 21:29

Ενα μεγάλο βήμα για τη λύση  ενός τεράστιου προβλήματος 

Γράφτηκε από τον

Ενα μεγάλο βήμα για τη λύση   ενός τεράστιου προβλήματος 

 

Οι δήμαρχοι κατέληξαν τελικώς σε ομόφωνη απόφαση για τα σκουπίδια. Η απόφαση μπορεί να μην είναι απολύτως σαφής στο τι ακριβώς περιλαμβάνει, αλλά δρομολογεί εξελίξεις. Η δημιουργική ασάφεια βοηθά στο να πουλήσει και να αγοράσει ο καθένας ό,τι θέλει, αλλά είναι θετικό ότι έστω και έτσι υπήρξε απόφαση και μάλιστα ομόφωνη. Το βασικό στοιχείο της απόφασης αφορά την ολοκληρωμένη κεντρική διαχείριση στην Περιφέρεια. Αυτό, παρότι δεν λέγεται ευθέως, ερμηνεύεται ως η λύση που έχει προωθήσει η Περιφέρεια, δηλαδή ΣΔΙΤ, άρα ΤΕΡΝΑ. 

Για όσους δεν έχουν καταλάβει πώς δομείται το «παιχνίδι», η κυβέρνηση ήθελε το συγχωροχάρτι των δημάρχων για να ανάψει το πράσινο φως για να υπογράψει ο Τατούλης τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ. Ολο το έργο των τελευταίων ημερών αφορούσε στη δραματοποίηση της κατάστασης προκειμένου να διευκολυνθούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί και να επιτευχθεί η κωλοτούμπα. Η κυβέρνηση μέσα από αυτή τη μεθόδευση θα παριστάνει την εξαναγκασμένη στη συγκεκριμένη λύση για την οποία ευθύνονται οι δήμαρχοι και η Περιφέρεια. Οποιος έχει ακόμα αμφιβολία, μπορεί να διαβάσει την προχθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας και αμέσως θα καταλάβει ότι το πρόβλημα ήταν ποιος θα χρεωθεί την… υποχώρηση. Οι συσκέψεις στο Μαξίμου και όλες οι άλλες συνεννοήσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο έγιναν προφανώς για να περνά η… ώρα! Τι να πεις και τι να εξηγήσεις όμως σε όποιον θέλει και ζει το μύθο του; Οι εσωκομματικές σκοπιμότητες που εξυπηρετεί όλο αυτό το πέρα δώθε, είναι προφανείς και δεν χρειάζονται και ιδιαίτερη ανάλυση. Ολοι έχουμε καταλάβει! Οι ηρωικά πεσόντες πιστοί κατά του ΣΔΙΤ μπορούν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι και να το καταπιούν αμάσητο. Κανένας δεν θα τους παρεξηγήσει, συμβαίνουν αυτά. Αλλωστε έχουν καταπιεί αμάσητα πολύ σημαντικότερα, σε αυτό θα κωλώσουν!

Η απόφαση των δημάρχων έλυσε το εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, μένει όμως και η διευκρίνιση των επιμέρους παραμέτρων προκειμένου η λύση που προκρίθηκε να καταστεί λειτουργική και οικονομικά βιώσιμη. Το πρώτο ζήτημα που χρειάζεται ξεκαθάρισμα είναι η χωροθέτηση. Τι θα πάει και πού; Ο χώρος εγκατάστασης των μονάδων διαχείρισης είναι το μεγάλο επόμενο βήμα. Οι δικαστικές προσφυγές αλλά και οι δυναμικές κινητοποιήσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν, γι' αυτό και χρειάζεται συνεννόηση και η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης. Οι δήμαρχοι πρώτοι απ' όλους αλλά και οι υπόλοιποι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες οφείλουν να σταματήσουν να ψαρεύουν στα θολά νερά του τοπικιστικού λαϊκισμού. Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι σκουπιδότοπος και χωματερή. Με ειλικρινή ενημέρωση και με τη λήψη μέτρων αλλά και αντισταθμιστικών ωφελημάτων μπορεί να επιτευχθεί η συναίνεση προς όφελος των περιοχών που θα γίνει η εγκατάσταση. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μονάδες διαχείρισης δίπλα σε κατοικημένες περιοχές χωρίς προβλήματα και ακραίες αντιδράσεις.

Η απόφαση των δημάρχων της Πελοποννήσου ανοίγει το δρόμο για λύση του προβλήματος. Η Περιφέρεια από την πλευρά της καλό θα ήταν να αξιοποιήσει την ευκαιρία και με τους δημάρχους συμμέτοχους και συνδιαμορφωτές να προχωρήσει στην τελική πρόταση για χώρο και κόστος. Η κυβέρνηση από τη δική της πλευρά οφείλει να διευκολύνει και να χρηματοδοτήσει παράλληλες δράσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ενεργών χωματερών και να γίνει ομαλά η μετάβαση στο νέο σύστημα διαχείρισης. Η συνέχιση άγονων αντιπαραθέσεων δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Μέσα από ειλικρινή διάλογο μπορούν να επιτευχθούν συναινέσεις και να επιλυθεί οριστικά ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Πελοποννήσου.

 

panagopg@gmail.com