Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 20:07

Η αλλαγή της παραλιακής δεν μπορεί πλέον να περιμένει

Γράφτηκε από τον

Η αλλαγή της παραλιακής δεν μπορεί πλέον να περιμένει

Η παρέμβαση του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής αποτελεί ηχηρό ράπισμα για τη δημοτική αρχή Καλαμάτας.

Με εμφατικό τρόπο επισημαίνεται ότι οι αναπλάσεις που προωθεί η δημοτική αρχή απέχουν από τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της.  Τι λέει ο επιστημονικός κόσμος με δυο κουβέντες; Οτι η Ναυαρίνου θα πρέπει να γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, με εκτεταμένη πεζοδρόμηση - και με βάση αυτή την προοπτική να συνταχθεί η εξαγγελθείσα κυκλοφοριακή μελέτη. Τι τονίζει επίσης; Οτι χρειάζεται λειτουργική διασύνδεση του κέντρου με την παραλία. Ζητήματα που επισημαίνονται χρόνια τώρα... αλλά η δημοτική αρχή Νίκα ουδέποτε τα πήρε στα σοβαρά, θέτοντας άλλες προτεραιότητες, που αφορούσαν το λούστρο και όχι την ανάπτυξη μια νέας δυναμικής για την πόλη της Καλαμάτας.

Δεν θέλουμε να αδικήσουμε το δήμαρχο και τη δημοτική του ομάδα. Επανειλημμένα έχουμε σημειώσει ότι προσπαθούν και έχουν καταφέρει αρκετά πράγματα, τόσο στον τομέα των θεαμάτων όσο και στην αντιμετώπιση ζητημάτων της καθημερινότητας. Προφανώς και αυτά πλέον δεν αρκούν. Ο υπερσυγκεντρωτισμός του δημάρχου και η συντηρητική του αντίληψη δεν του επιτρέπουν να ανοιχτεί στις μεγάλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η πόλη για την ανάπτυξή της. Ο αυτοκινητόδρομος έχει ανοίξει άλλες προοπτικές, οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Η ριζική αλλαγή του παραλιακού μετώπου είναι μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, που θα προκαλέσει ορισμένες αντιδράσεις - τόσο από αυτούς που απλώς έχουν συνηθίσει σ' έναν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας, όσο και από τους «ξένοιαστους καβαλάρηδες» που σουλατσάρουν ή... αγωνίζονται με τα οχήματα πάνω-κάτω στη Ναυαρίνου. Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή φοβάται το πολιτικό κόστος και ταυτόχρονα αμφιβάλλει αν το νέο παραλιακό μέτωπο θα λειτουργήσει άμεσα θετικά, γι' αυτό και προτιμά να μην κάνει τίποτα.

Η παρέμβαση του τεχνικού κόσμου όμως, με αφορμή τη διαβούλευση για την αξιοποίηση των πόρων από το ΕΣΠΑ, δίνει στη δημοτική αρχή το άλλοθι που ενδεχομένως να επιζητούσε. Δεν είναι λίγο τα συλλογικά όργανα του τεχνικού κόσμου να σε προτρέπουν να προχωρήσεις σε μια κατεύθυνση, κι εσύ να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις! Στο φινάλε, δεν μπορεί να μην ακούς τους ειδικούς και τις ανάγκες της πόλης, αλλά κάποιους που δεν θέλουν να ταράξουν τη μακαριότητά τους ή το μικροσυμφέροντά τους!

Θεωρούμε ότι ο κύβος ερρίφθη. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι στη νέα κυκλοφοριακή μελέτη δεν θα υπάρξει κατεύθυνση σύνταξης με βάση αυτά που επισημαίνει η πρόταση των Μεσσήνιων τεχνικών. Και για να μην μπερδευόμαστε, το βασικό σενάριο της κυκλοφοριακής μελέτης θα πρέπει να προβλέπει πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου, και παραλλαγές στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Η Καλαμάτα, για να γίνει μόνιμος τουριστικός προορισμός τα Σαββατοκύριακα αλλά και τους θερινούς μήνες, χρειάζεται ένα συνολικά νέο παραλιακό μέτωπο. Το πέρα-δώθε με τα αυτοκίνητα, άλλοτε αργά και βασανιστικά κι άλλοτε σε... αγώνα ταχύτητας, με όλους τους κινδύνους αλλά και την όχληση που αυτό συνεπάγεται, δεν είναι παραλία, αλλά αστικός δρόμος στην παραλία.

Γιατί να φύγει κάποιος από την Αθήνα για να πάει να κάνει μπάνιο ή να καθίσει να πιει καφέ δίπλα στην άσφαλτο και τα αυτοκίνητα; Μήπως του λείψει ο θόρυβος, η ένταση, το μποτιλιάρισμα ή η μυρωδιά του καυσαερίου; Τα τροχοφόρα δεν μπορούν να συνυπάρχουν με τουρισμό και αναψυχή - τη στιγμή μάλιστα που η παρουσία τους είναι απολύτως περιττή, μιας και πλέον δεν είναι αναγκαία η διέλευση οχημάτων από τον συγκεκριμένο δρόμο.

Η συνολική ανάπλαση της παραλίας με βασικό στοιχείο την εκτεταμένη πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου -τουλάχιστον την περίοδο αιχμής-, καθώς και η λειτουργική σύνδεση κέντρου και παραλίας με ήπια μέσα μετακίνησης και μεταφοράς, είναι τα βασικά στοιχεία για τη δημιουργία μιας νέας, θελκτικής πόλης. Το τι και πώς μπορεί να γίνει, ο τεχνικός κόσμος το ξέρει. Το ζήτημα είναι να υπάρξει ανταπόκριση από την τοπική πολιτική εξουσία.

Η δημοτική αρχή είναι καιρός να ακούσει και, το σημαντικότερο, να τολμήσει να κινηθεί έξω από το συνηθισμένο και το συντηρητικό. Αν δεν το κάνει αυτή, είμαστε βέβαιοι ότι θα το κάνουν οι επόμενοι. Το νέο έρχεται με ορμή, και το παλιό όσο και να αντιστέκεται δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη.

panagopg@gmail.com