Τρίτη, 04 Απριλίου 2017 20:31

Κλείνει ο κύκλος Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον

Κλείνει ο κύκλος Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι μια παλιά και πονεμένη ιστορία. Κυβερνήσεις, κόμματα και αυτοδιοικητικοί παράγοντες αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη και να πάρουν αποφάσεις μεταθέτοντας διαρκώς το πρόβλημα από χρόνο σε χρόνο και ο ένας στον άλλο.

Στη μια φάση δεν ήταν κατάλληλος ο χώρος, στην άλλη δεν ήταν αυτή η καλύτερη λύση και στην τελευταία είναι υψηλό το κόστος διαχείρισης. Με αυτά και με εκείνα το πρόβλημα ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε και τα σκουπίδια της Πελοποννήσου ακόμα και σήμερα καταλήγουν σε «προσωρινές» χωματερές. Δυστυχώς αυτή η κακή πρακτική συνεχίζεται και από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουμε έτσι και τα επόμενα χρόνια.

Η πρόσφατη ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ. με τη συμμετοχή μάλιστα στους υπογράφοντες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η οποία στρέφεται αποκλειστικά κατά της Περιφέρειας και του Τατούλη, μπορεί να ερμηνευθεί μόνο με όρους εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Αλήθεια τι ακριβώς ρωτούν τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ για το κακό «δικό τους» Τατούλη; Στην ουσία του θέματος η επιχειρηματολογία της ερώτησης και τα ερωτήματά της δεν στέκουν πολιτικά. Δεν έχουν να κάνουν ούτε με αυτό που προωθούσε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά στο ζήτημα των σκουπιδιών, ούτε και αυτό που εξαγγέλλει τώρα ως μοντέλο η Ν.Δ. Για να μπορούμε κάποια στιγμή να συνεννοηθούμε σε αυτή τη χώρα. Ο διαγωνισμός αλλά και ο ανάδοχος είχαν προκύψει πριν από τις περιφερειακές και εθνικές εκλογές, δηλαδή με κυβέρνηση Ν.Δ. και πρωθυπουργό Σαμαρά και όλοι γνώριζαν, δεν μπορεί λοιπόν να ήταν κακός ο διαγωνισμός και να το θυμήθηκαν τώρα. Αν έτσι είναι, προφανώς όταν ασκούσαν την εξουσία ήταν κανονικά για τα… πανηγύρια μιας και δεν ήξεραν κυριολεκτικά τι τους γινόταν. Η επιχειρηματολογία τέλος για τα «τοπικά σχέδια διαχείρισης» είναι τόσο αστεία που την έχουν πλέον απορρίψει ακόμα και οι εισηγητές της συγκεκριμένης αυταπάτης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ερώτηση λοιπόν που στρέφεται με σφοδρότητα κατά του Τατούλη,  υπογράφεται από τον Σαμαρά, υιοθετεί επιχειρήματα ΣΥΡΙΖΑ και αφήνει ουσιαστικά έξω από την κριτική την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί προφανώς εσωκομματικό ξεκαθάρισμα και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα ο τρόπος διαχείρισης των σκουπιδιών. Μένει να δούμε αν το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα είναι κεντρική επιλογή ή η ερώτηση προέκυψε από περιφερειακή σύγκρουση πολιτευτών. Αν αποτελεί κεντρική επιλογή, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις στο εσωτερικό της παράταξης Τατούλη με ανεξαρτητοποιήσεις και αποχωρήσεις. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τα πρωτοπαλίκαρα του Σαμαρά να μένουν για πολύ ακόμα στον Τατούλη ακόμα και αν είναι δέλεαρ η έμμισθη θέση που τους παρέχει. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή πρόκειται για κόντρα επιπέδου Αρκαδίας ενόψει των βουλευτικών υποψηφιοτήτων, ο Αντώνης Σαμαράς και άλλα κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. έχουν διαπράξει μια κορυφαία γκάφα που υποδηλώνει την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο.

Το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι λάθος να χρησιμοποιείται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αν η Ν.Δ. θέλει να «τελειώσει» τον Τατούλη, μπορεί να το κάνει με επίσημο και καθαρό τρόπο και όχι μέσα από υπονοούμενα και μισές αλήθειες. Η Πελοπόννησος κινδυνεύει να πνιγεί από τα σκουπίδια και αυτό που χρειάζεται είναι σοβαρότητα και συνεργασία στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης και όχι ντουφεκιές στον αέρα. Η Περιφέρεια από την πλευρά της αντί να ανταπαντά σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους καλό θα ήταν να εξηγούσε αναλυτικά και με στοιχεία πώς έχουν τα πράγματα και τι πρέπει να γίνει προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Ο τρόπος αντίδρασης και οι υπερβολές δείχνουν ότι και η ηγεσία της Περιφέρειας δεν ενδιαφέρεται  ουσιαστικά για τη λύση παρά μόνο να δείξει ότι έχει δίκιο.

Με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια έντονη περίοδο σε επίπεδο Περιφέρειας. Αν η παράταξη Τατούλη συνεχίσει να πορεύεται με «κόντρα» όλους τους βουλευτές της Ν.Δ., δεν μπορεί να κάνει όνειρα για νέα θητεία. Εκτός και αν δει ο ΣΥΡΙΖΑ το παράθυρο ευκαιρίας και καταστήσει τον Τατούλη τον περιφερειάρχη που θα έχει στηριχτεί από όλα τα κόμματα! Επειδή όμως αυτό είναι πραγματικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι προφανές ότι κάπου εδώ κλείνει ο κύκλος Τατούλη στην Πελοπόννησο. Θα ήταν ευχής έργο αν η θητεία της σημερινής περιφερειακής αρχής έκλεινε με την επίλυση και του προβλήματος των σκουπιδιών.
panagopg@gmail.com