Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 20:39

Η «θεσμική εκτροπή» των υποψηφίων βουλευτών

Γράφτηκε από τον

Η «θεσμική εκτροπή» των υποψηφίων βουλευτών

Η ιστορία με την ερώτηση των 10 βουλευτών της Ν.Δ. κατά Τατούλη για το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών αναδεικνύει το συνολικό πρόβλημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιλογή του ζητήματος των σκουπιδιών στην αρχή θεωρήθηκε από πολλούς ως αφορμή για να «τελειώσουν» τη σχέση τους με τον Τατούλη. Τα όσα όμως ακολούθησαν από τότε μέχρι σήμερα δείχνουν ότι δεν επρόκειτο γι' αυτό απλά αυτό θα έρθει ως επακόλουθο της λαθεμένης αντίδρασης από την πλευρά του περιφερειάρχη, ο οποίος αντί να εξηγήσει, επέλεξε το δρόμο της ακραίας επίθεσης κατά των βουλευτών της Ν.Δ. και του πρώην πρωθυπουργού της χώρας.

Τι φαίνεται πως έχει συμβεί: Η ερώτηση προκλήθηκε κατόπιν πίεσης αυτοδιοικητικών που προέρχονται από τη Ν.Δ. και διαφωνούν με τη ΣΔΙΤ αλλά είναι μειοψηφία τόσο στην ΠΕΔ όσο και μεταξύ των νεοδημοκρατών αυτοδιοικητικών στην Πελοπόννησο. Οι συγκεκριμένοι αυτοδιοικητικοί μαζί με βουλευτές των περιοχών τους και κάποιους  πολιτευτές Αρκαδίας, που έχουν άλλους λόγους να στραφούν κατά Τατούλη, έκαναν στοχευμένο πολιτικό λόμπινγκ και μάζεψαν υπογραφές κάτω από ένα κείμενο ερώτησης, το οποίο αμφιβάλλουμε αν το έχουν διαβάσει όσοι το υπογράφουν. Αν το διάβασαν και δεν κατάλαβαν ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα» τότε εξηγείται με σαφήνεια γιατί χρεοκοπήσαμε ως χώρα αλλά και το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα.

Θεωρούμε ότι είναι καταπληκτικό το γεγονός οι βουλευτές Πελοποννήσου της Ν.Δ. αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός να μην γνωρίζουν την υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών. Να μην γνωρίζουν ότι ο διαγωνισμός συντάχθηκε και διεξήχθη ουσιαστικά από γενικό γραμματέα της δικής τους κυβέρνησης και ολοκληρώθηκε επί των «ημερών τους». Δεν ξέρουν ότι υπάρχει έγκριση από το Ελεγκτικό; Ολα αυτά τα χρόνια δεν άκουσαν τίποτα για τις συσκέψεις, για τις διαβουλεύσεις και όλα όσα έχουν συμβεί; Είναι δυνατόν να υποστηρίζουν την επαναφορά του θέματος σε μηδενική βάση και την υλοποίηση τάχα ΣΔΙΤ αλλά σε επίπεδο δήμου; Ποιος δήμος θα το κάνει και σε ποιο χώρο θα εγκατασταθούν οι μονάδες διαχείρισης; Δεν έχουν καταλάβει ακόμα ποιο είναι το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο και είναι βουλευτές σε αυτή την εκλογική Περιφέρεια και κάποιοι μάλιστα επί σειρά ετών;

Στη συγκεκριμένη υπόθεση θεωρούμε ότι αυτό είναι το συγκλονιστικό: οι βουλευτές της Ν.Δ. στην Πελοπόννησο να μην γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών. Είναι σοκαριστικό ότι δεν φρόντισαν να πληροφορηθούν τις απόψεις των άμεσα εμπλεκομένων στην υπόθεση. Να κάνουν μια σύσκεψη με τα κομματικά τους μέλη στην αυτοδιοίκηση και να δουν πώς έχει το θέμα και αναλόγως να κινηθούν. Η προχειρότητα και η ελαφρότητα με την οποία συντάχθηκε και υπογράφηκε η ερώτηση είναι συγκλονιστική, γιατί δείχνει τον τρόπο που λαμβάνονται πολλές αποφάσεις από το πολιτικό σύστημα, οι οποίες στην πορεία αποδεικνύονται ελλειμματικές.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. έστρωσαν την μπάλα στον Φλαμπουράρη να βάλει γκολ και να δείξει ότι αυτός δίνει τελικά λύση στο πρόβλημα. Εκεί που θα έπρεπε να έχει εσωκομματικό πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαχείριση των σκουπιδιών μετατράπηκε σε εσωκομματικό πρόβλημα της Ν.Δ.! Ο Τατούλης μπορεί να μην είναι μέλος της Ν.Δ. αλλά οι αντιπεριφερειάρχες του είναι, οι οποίοι βρέθηκαν εκτεθειμένοι από το κόμμα τους αλλά και σε δύσκολη θέση. Τι θα κάνουν τώρα; Με ποια πλευρά θα συνταχθούν και πώς θα ισορροπήσουν μέχρι τις επόμενες εκλογές; Επιπρόσθετα, το κόμμα της Ν.Δ. καλείται να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα στην Αρκαδία όπου προφανώς δεν χωρά πλέον στο ψηφοδέλτιο η κόρη του Τατούλη. Η κόρη του περιφερειάρχη προφανώς και δεν έπρεπε να είναι υποψήφια βουλευτής στην Αρκαδία. Το ασυμβίβαστο ήταν προφανές, αλλά κάποιοι την έβαλαν και την διατήρησαν στο ψηφοδέλτιο μετατρέποντας την Περιφέρεια και την ηγεσία της σε εν δυνάμει αντίπαλο βουλευτών και πολιτευτών.

Ο λάθος τρόπος συγκρότησης του βουλευτικού ψηφοδελτίου στην Αρκαδία γέννησε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Αν υπάρχει δηλαδή μια «θεσμική εκτροπή» αυτή προφανώς και δεν είναι η ερώτηση των βουλευτών αλλά η υποψηφιότητα της κόρης του περιφερειάρχη με σταυρό στην έδρα της Περιφέρειας. Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι αν η Ν.Δ. θέλει να επιστρέψει στην εξουσία και να αποτελέσει μια καλή κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει τρόπο λειτουργίας, από το πώς υποβάλλεται μια ερώτηση βουλευτών μέχρι το πώς συγκροτούνται τα ψηφοδέλτια. Χωρίς αυτές τις αλλαγές κανένα πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, δεν θα αντιμετωπισθεί και θα έχουν απλώς μια νέα προβληματική διακυβέρνηση.

panagopg@gmail.com