Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 21:26

Η ώρα της αλήθειας για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η μελέτη της νέας χάραξης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος είναι ξεχασμένη σε κάποιο συρτάρι στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για τη μελέτη που γίνεται από τον “Μορέα” και θα ήταν έτοιμη για δημοπράτηση πριν από ένα χρόνο, προκειμένου να γίνει γρηγορότερα τάχα η βόρεια χάραξη από την ακριβή δήθεν παραλιακή. Δεν ξεχάστηκε βέβαια η μελέτη, αλλά την ξέχασαν για να μην εκτεθούν πολιτικά αυτοί που απέταξαν ένα μελετητικά έτοιμο έργο με μια υπόσχεση. Πρόκειται για μια συντελούμενη πολιτική απάτη με συγκεκριμένους πρωταγωνιστές και ευθύνες.

Είμαστε από αυτούς που από την πρώτη στιγμή υπογραμμίσαμε ότι ο χειρισμός του θέματος στο συγκεκριμένο έργο είναι τραγικός. Προβλέψαμε -και επιβεβαιωνόμαστε από τις εξελίξεις- ότι η συγκεκριμένη πολιτική ομάδα που κάνει παιχνίδι σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο δεν θέλει να γίνει κανένας  δρόμος και προτιμούν να αφήσουν τα πράγματα στην υφιστάμενη κατάσταση. Δεν θέλουν να γίνει δρόμος γιατί αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη με όρους δεκαετίας ‘50 –να περνά ο δρόμος μέσα από το χωριό μας για να πουλάμε καφέδες- και γιατί δεν επιθυμούν ανατροπές στο παραλιακό μέτωπο. Είναι δηλαδή επιλογή η συνέχιση της σημερινής μιζέριας με τη διατήρηση των υφιστάμενων ισορροπιών, γιατί φοβούνται αλλαγές και ανατροπές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Καλύτερα δηλαδή «πρώτοι στο χωριό παρά τελευταίοι στην πόλη».

Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος και ειδικότερα η παραλιακή χάραξη αλλάζει τα δεδομένα σε μια τεράστια περιοχή του παλιού Δήμου Μεσσήνης. Μια περιοχή φυσικού κάλλους που σήμερα είναι βάλτος, σκουπιδότοπος και πατατοχώραφα. Το πέρασμα ενός δρόμου από αυτή την περιοχή με μεγάλο όντως κατασκευαστικό κόστος ανοίγει ορίζοντες και δίνει δυνατότητες. Μια μεγάλη δημόσια υποδομή όπως ένας δρόμος προφανώς και κάποιους θα «φτιάξει» και κάποιους θα θίξει. Υπάρχουν από τέτοιου μεγέθους παρεμβάσεις κίνδυνοι αλλά και ευκαιρίες. Το ζήτημα είναι να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες και να περιοριστούν οι κίνδυνοι. Αυτό συμβαίνει όπου κυριαρχεί η πρόοδος γιατί έτσι έρχεται η ανάπτυξη. Οπου κυριαρχεί η συντήρηση σηκώνονται τείχη άρνησης, δίνονται μάχες με τα… συμφέροντα για να διατηρηθούν υποτίθεται κεκτημένα και να βουλιάξουν τελικά τα πάντα στο βάλτο της παρακμής.

Η εξέλιξη των πραγμάτων στο συγκεκριμένο έργο έχει και θετική διάσταση μιας και δεν δημιουργούνται τετελεσμένα. Ο πολιτικός χρόνος τελειώνει και παραμένει έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η παλιά μελέτη και να ενταχθεί το έργο το επόμενο διάστημα σε κάποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Το φτηνό και το ακριβό είναι απολύτως σχετικά μιας και όπως λέει ο λαός… το φτηνό κρέας τα σκυλιά το τρώνε! Οσο για το πόσο πλάτος χρειάζεται και πώς είναι ασφαλής η κυκλοφορία σε έναν σύγχρονο δρόμο, θα προτείναμε να κάνουν μια βόλτα ορισμένοι στον περιφερειακό αυτές τις μέρες που λόγω εργασιών είχαν κλείσει με κώνους τη μια λωρίδα. Θεωρούμε ότι θα σταματούσαν διά παντός τις θεωρίες για… φαραωνικά έργα!

Ο δρόμος από την Καλαμάτα μέχρι τον Ριζόμυλο αφορά το μεγαλύτερο μέρος του νομού και θα είναι εγκληματικό να κατασκευαστεί έστω και ένα μέτρο χωρίς τουλάχιστον 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση με διαχωριστικό στη μέση. Η ταχύτητα και η ασφάλεια είναι τα πρώτα που οφείλουν να απασχολούν και με βάση αυτά προσδιορίζεται το τι είναι ακριβό και τι φθηνό. Χάσαμε πολύ χρόνο κυνηγώντας αυταπάτες και είναι καιρός να επανέλθουμε στον πραγματικό κόσμο πιάνοντας το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει. Το μάθημα ήταν όντως ακριβό αλλά ήταν αναγκαίο, για να καταλάβουν όλοι ότι το ψέμα και η κοροϊδία έχουν κοντά ποδάρια.

panagopg@gmail.com