Κυριακή, 01 Απριλίου 2012 21:21

Τα κινηματικά γιουρούσια και η τιμή της μεσσηνιακής πατάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα φώτα της δημοσιότητας απομακρύνονται από το «κίνημα της πατάτας» μιας και ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών έχει κοπάσει ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται οι αδυναμίες και τα προβλήματα. Είναι βέβαιο ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το «κίνημα» θα αποτελέσει παρελθόν και στο μέλλον θα αναφέρεται ως άλλη μια ψευτο-συμμετοχική «πατάτα» ανταλλακτικής ανοησίας που θεωρούσε ότι μπορεί να γυρίσει η οικονομία και η κοινωνία στην εποχή των σπηλαίων. Το μόνο που θα μείνει στο τέλος θα είναι η μυρωδιά της σαπισμένης πατάτας σε μπαλκόνια και πατάρια φτωχών νοικοκυριών που θα ανακαλύψουν ότι «το φτηνό κρέας τα σκυλιά το τρώνε».

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τους επόμενους μήνες θα δουν όλοι «έκπληκτοι» την αγορά να κάνει άλλου τύπου παιχνίδι με την τιμή της πατάτας σε βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Οι παραγωγοί του Μεσσηνιακού κάμπου τρομάζουν ήδη στην ιδέα ότι θα «εκβιαστούν» να πωλήσουν φρέσκια πατάτα στην τιμή των 15 - 30 λεπτών -όσο δηλαδή και του «κινήματος»- ενώ δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο, στο μεσοδιάστημα από τώρα μέχρι να βγει φρέσκια, η τιμή της αιγυπτιακής πατάτας να φτάσει στο 1 ευρώ. Με δυο λόγια η διατάραξη των ισορροπιών της αγοράς θα προκαλέσει αναταράξεις που στο τέλος θα είναι σε βάρος όλων των πλευρών και κυρίως του αγρότη και του καταναλωτή. Οι ψευδαισθήσεις κρατούν λίγο και αυτό ας το έχουν όλοι τους υπόψη όταν θεωρούν ότι υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις στα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.

Σε αυτή την υπόθεση το χειρότερο είναι ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διάθεσης των προϊόντων έχει τη νομιμοποιητική του βάση στη λαϊκίστικη λογική ότι ο Ελληνας αγρότης είναι ένας φουκαράς, αγράμματος και μισοκακόμοιρος, τον οποίο εκμεταλλεύονται οι μεσάζοντες. Σύμφωνα με την ίδια λογική προκειμένου να απελευθερωθεί από το ζυγό των μεσαζόντων ο αγρότης μεταφέρει όπως- όπως τα προϊόντα του και τα διαθέτει σε φουκαράδες φτωχούς καταναλωτές που επίσης εκμεταλλεύονται οι έμποροι, τα καρτέλ και οι πολυεθνικές. Η συναλλαγή των απελπισμένων γίνεται βέβαια εκτός φορολογικού πλαισίου, κυριολεκτικά στο πεζοδρόμιο, ενώ ο ποιοτικός και ποσοτικός χαρακτήρας είναι υπό διερεύνηση. Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει ο καθένας ότι το συγκεκριμένο μοντέλο συναλλαγής είναι πρωτόγονο και οδηγεί ταχύτατα στην απόλυτη εξαθλίωση.

Το «κίνημα της πατάτας» δεν προέκυψε βέβαια τυχαία. Επιβλήθηκε από υπαρκτές αδυναμίες στο σύστημα διακίνησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων που ανοίγουν την ψαλίδα των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται όμως στην απευθείας συναλλαγή μεταξύ απελπισμένων αλλά στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων που οδηγούν στο άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών. Απαιτείται, δηλαδή, μια συνολική αντιμετώπιση όλων των δυσλειτουργιών και της αθέμιτης κερδοσκοπίας σε όλα τα στάδια, με άνοιγμα των επαγγελμάτων (κυρίως στις μεταφορές), καταπολέμηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού (καρτέλ), αλλά και δημιουργία κινήτρων/αντικινήτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της απάτης και της φοροδιαφυγής. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος σήμερα ώστε να μην υποχρεώνεται ο παραγωγός στην έκδοση τιμολογίων πώλησης. Αντίθετα η  εξαίρεσή του δημιουργεί κίνητρα και για τον έμπορο και για τον παραγωγό να συμφωνήσουν στην έκδοση υπερφορολογημένων, εικονικών παραστατικών αγοράς, επιβαρύνοντας τον καταναλωτή και το φορολογούμενο και ευνοώντας την καταστροφική πρακτική των ελληνοποιήσεων φθηνών και αμφίβολης ποιότητας εισαγόμενων προϊόντων. Αυτό που απαιτείται, τέλος, σε επίπεδο συλλογικής οργάνωσης των αγροτών είναι η εγκατάλειψη των αποτυχημένων συνεταιριστικών σχημάτων και η ανάπτυξη συνεργασιών σε επιχειρηματική βάση. Μέσα από ισχυρά επιχειρηματικά αγροτικά σχήματα μπορεί να δημιουργηθούν νέες ισορροπίες στην αγορά και να φτάσουν φτηνά και ποιοτικά προϊόντα στον καταναλωτή. Τα κινηματικά γιουρούσια δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι η λύση υπάρχει στο μικρό και περιορισμένο. Οι αγορές του κόσμου όμως κερδίζονται και δεν υποκαθίστανται από τριτοκοσμικά παζάρια απελπισμένων.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER