Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 20:16

Αμφίρροπη μάχη με πολλούς πρωταγωνιστές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Αμφίρροπη μάχη με πολλούς πρωταγωνιστές

Η προεκλογική μάχη για το Δήμο Καλαμάτας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι δήμαρχοι ανοίγουν τα χαρτιά τους παρουσιάζοντας υποψηφίους συμβούλους και δείχνοντας τα πρώτα στοιχεία της δυναμικής τους αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς που έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητα θα φτάσουν τελικά στην κατάθεση συνδυασμών. Φαίνεται ότι δεν θα τα καταφέρουν όλοι. Ποιοι όμως δεν θα καταθέσουν συνδυασμό και με ποιους θα συμμαχήσουν έχει μεγάλη σημασία. Οι απουσίες θα έχουν καθοριστική σημασία και μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις που θα επηρεάσουν ακόμα και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, όλα δείχνουν ότι δεν καταφέρνει να έχει αυτόνομη ή έστω διακριτή εκπροσώπηση και θα αναγκαστεί να επιστρέψει εκεί απ’ όπου έφυγε. Δεν ξέρουμε πώς λέγεται αυτό πολιτικά, αλλά ο λαός το λέει «γλείφει εκεί που έφτυνε». Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμα και μέσα στη γενική απαξία και θυμηδία που προκαλούν τα μπρος – πίσω, αν τελικά πάει συγκροτημένος ως κόμμα σε έναν υποψήφιο έχει τη σημασία και την αξία του. Το ποιον θα ευνοήσει και ποιον θα βλάψει το αγκάλιασμα του κυβερνώντος κόμματος είναι νωρίς ακόμα να το εκτιμήσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν φτάσει κάποιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη Κυριακή προσφέρει την εκλογική νίκη δώρο σε όποιον βρεθεί απέναντί του.

Στο χώρο της Ν.Δ. η πολυδιάσπαση της παράταξης της δημοτικής αρχής οδηγεί σε τρεις συνδυασμούς, οι οποίοι αν τελικά φτάσουν όλοι στις εκλογές μάλλον εύκολα θα ενωθούν τη δεύτερη Κυριακή. Δεν έχει μέχρι στιγμής δημιουργηθεί κλίμα όξυνσης και αν αυτό διατηρηθεί μέχρι τέλους μάλλον έχουμε μια ευρεία παράταξη, η οποία τη δεύτερη Κυριακή θα αποτελέσει τον έναν ισχυρό πόλο. Από τις μέχρι τώρα κινήσεις των υποψηφίων καταγράφεται η μεγάλη συγκέντρωση του Θανάση Βασιλόπουλου, αλλά και η συμμετοχή στο συνδυασμό πολλών δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής Νίκα. Η Μαρία Οικονομάκου και η Ελένη Αλειφέρη δεν έχουν ακόμα τολμήσει ανοικτή συγκέντρωση και μένει να δούμε και τη δική τους δυναμική σε πρόσωπα και κόσμο.

Οι δύο Βασίληδες, Κοσμόπουλος και Τζαμουράνης, δεν έχουν ακόμα ανοίξει τα χαρτιά τους και αποτελούν τους βασικούς αγνώστους Χ της προεκλογικής μάχης. Ο Κοσμόπουλος έχει συμμετάσχει ξανά σε δημοτικές εκλογές, ξέρει πρόσωπα και πράγματα, κινείται πολύ προσεκτικά, δεν έχει όμως ανακοινώσει ακόμα υποψηφίους συμβούλους και φαίνεται ότι περιμένει να δει τι θα γίνει με την υποψηφιότητα Τζαμουράνη. Το κώλυμα υποψηφιότητας Τζαμουράνη φαίνεται πως αίρεται και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση στο Κοινοβούλιο. Η επίσημη είσοδός του στην εκλογική μάχη και κυρίως τα πρόσωπα που θα είναι μαζί του θα προσδιορίσουν και τη δυναμική που θα αναπτυχθεί. Η Τόνια Κουζή και ο συνδυασμός της ξεδιπλώνουν ήδη την προεκλογική τους καμπάνια, δείχνοντας μια σειρά από καινοτόμα στοιχεία. Η διατύπωση θέσεων αλλά και η ανακοίνωση νέων ονομάτων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι τρεις αυτοί συνδυασμοί αποτελούν με την ευρεία έννοια τον άλλο ισχυρό «τεχνοκρατικό» πόλο των εκλογών.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν ο καθένας τα δικά του χαρακτηριστικά. Το πόσοι θα φτάσουν στην κάλπη και ποιοι από αυτούς θα μπουν στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί. Σε κάθε περίπτωση η εκλογική μάχη στην Καλαμάτα είναι ακόμα απολύτως ανοιχτή. Δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ ούτε για το δεύτερο γύρο ούτε βέβαια για την τελική επικράτηση. Μια τόσο αμφίρροπη μάχη και με τόσους διαφορετικούς πρωταγωνιστές έχει πολλά χρόνια να γίνει στην Καλαμάτα.

panagopg@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 17:53

NEWSLETTER