Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012 14:05

Νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα χωρίς πρίγκιπες, γόνους και βαρόνους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι αναμφίβολα το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα που κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση πλήρωσε για όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, για όλους και για όλα. Η ηγετική του ομάδα το 2009 δεν κατάφερε να βάλει από την αρχή τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, επειδή δεν διάβασε σωστά το μέγεθος της κρίσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανέλαβε ευθύνες που δεν της αναλογούσαν και δεν ζήτησε έγκαιρα πολιτική νομιμοποίηση μέσω εκλογών, προκειμένου να προχωρήσει στα σκληρά μέτρα τα οποία απαιτούσαν οι συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί. Βρέθηκε έτσι να υποστηρίζει ότι «έσωσε» αυτούς που δεν θέλουν να «σωθούν»! Κατάφερε να χρεωθεί το σύνολο των στρεβλώσεων από ιδρύσεως ελληνικού κράτους και τελικά να χρεωθεί σχεδόν αποκλειστικά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Με δυο λόγια, στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον αποτελεί κατόρθωμα και το ότι μπόρεσε να διατηρήσει διψήφιο ποσοστό στις πρόσφατες εκλογές.
Οι εκλογές αυτές όλα δείχνουν ότι θα είναι οι τελευταίες στις οποίες συμμετείχε κόμμα με το όνομα ΠΑΣΟΚ. Είναι πλέον φανερό ότι το συγκεκριμένο οργανωτικό σχήμα σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν και τη θέση του θα πάρει κάτι καινούργιο, το οποίο θα προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Ελλάδα. Το πώς θα διαμορφωθεί -και με ποιους- το νέο σχήμα, καθώς και το αν θα καταφέρει να αναπτύξει κυβερνητική δυναμική ή όχι, δεν μπορεί κανείς να τα προδικάσει. Θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες εντός και εκτός του νέου εγχειρήματος, και κυρίως από τη συνολικότερη πορεία της χώρας. Το σίγουρο είναι πάντως πως, αν το ΠΑΣΟΚ δεν το αφήσουν τώρα να κλείσει την ιστορία του με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», στις επόμενες εκλογές θα κινδυνέψει να μείνει εκτός Βουλής. Οι σφραγίδες, τα λάβαρα και τα σύμβολα στις παρούσες συνθήκες δεν έχουν καμία αξία - αντίθετα έχουν αρνητικό συμβολισμό, τόσο αυτά όσο και τα περισσότερα πρόσωπα που συνδέθηκαν μαζί τους.
Το χειρότερο για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι βασικά του στελέχη δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι θα πρέπει να πιάσουν μια ακρούλα και να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Οι καλύτεροι υπουργοί και οι παίκτες εθνικής ομάδας κρίθηκαν πρόσφατα και το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό. Είναι απολύτως ανθρώπινο να θεωρούν ότι πλήρωσαν τα λάθη του προπονητή, αλλά ο υπερβολικός ατομισμός ακόμα και τον καλύτερο ποδοσφαιριστή τον οδηγεί πρόωρα στα αποδυτήρια. Το ΠΑΣΟΚ είναι γεμάτο με «παιχταράδες» που πρέπει να πάρουν το δρόμο προς την κερκίδα, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διάλυση όλης της παλιάς ομάδας.
Το κόμμα που θα δημιουργηθεί στη θέση του ΠΑΣΟΚ, για να έχει τύχη, πρέπει καταρχάς να επιβάλει στο εσωτερικό του έναν νέο αξιακό κώδικα, που θα στηρίζεται στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την ισότητα και την απολύτως κατοχυρωμένη δημοκρατική λειτουργία, με σεβασμό στις απόψεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Η χώρα δεν χρειάζεται ακόμα ένα κομματικό μόρφωμα, αλλά ένα νέο σχήμα στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Οι πρίγκιπες, οι γόνοι και οι βαρόνοι που αναδείχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να περάσουν στην Ιστορία, μαζί με τα λάβαρα και τα σύμβολά του.

Υ.Γ. Το ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία έμεινε χωρίς βουλευτή. Εξέλιξη απολύτως λογική, τόσο λόγω εκλογικού νόμου όσο και λόγω συνολικότερης παρουσίας το τελευταίο διάστημα. Οταν στις «δόξες σου» δεν έχεις εκλέξει όχι δήμαρχο, αλλά ούτε πρόεδρο σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό, στην πτώση σου θα τα χάσεις όλα. Αυτός είναι ο απαράβατος πολιτικός νόμος, που τον παραβίαζε συστηματικά χρόνια τώρα το τοπικό ΠΑΣΟΚ, με κύρια ευθύνη των βουλευτών και των συσχετισμών τους και με αποκορύφωμα αυτά που συνέβησαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Οταν στηρίζεις και αναδεικνύεις «φλέσουρα» στις τοπικές εκλογές, αργά ή γρήγορα θα ψάχνεις την έδρα σου στις βουλευτικές.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 22:06

NEWSLETTER