Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019 19:47

Να αποδείξουν ότι μπορούν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Να αποδείξουν ότι μπορούν

 

Βρισκόμαστε μια εβδομάδα από τις εκλογές και η χώρα έχει κυβέρνηση η οποία ξεκίνησε μάλιστα και να λειτουργεί, δείχνοντας ότι υπήρχε προετοιμασία. Αυτό είναι καλό νέο.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος είχε παραλύσει τα πάντα και ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητο να υπάρξει κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στην οικονομία αλλά και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Πορευόμαστε σε μια φάση που η ελληνική οικονομία και κοινωνία έχουν την ευκαιρία να σταθούν στα πόδια τους, για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται να ελαχιστοποιηθούν οι απειλές και να τρέξουν οι ευκαιρίες. Να αντιμετωπιστούν δηλαδή συστημικοί κίνδυνοι για την οικονομία, όπως αυτός της ΔΕΗ, και να δοθεί θετικό σήμα για άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα για να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μέχρι το Σεπτέμβριο η χώρα πρέπει να έχει βγει στο ξέφωτο και να πατά στα πόδια της για να μην κυλήσει σε έναν ακόμα υφεσιακό κύκλο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, πέρα από τις επιμέρους αναγνώσεις, επιβάλλει ευρύτατες συναινέσεις και συνεργασίες για τη δημιουργία μιας κανονικής καπιταλιστικής ευρωπαϊκής χώρας. Οι πολίτες έδειξαν με την ψήφο τους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μια νέα περίοδο άγονων αντιπαραθέσεων πάνω σε ανύπαρκτα διλήμματα και τεχνικούς διαχωρισμούς. Οποιος νομίζει ότι ζούμε ακόμα στην εποχή του Εμφυλίου και αναλύει τον σύγχρονο κόσμο με θεωρίες της Βιομηχανικής Επανάστασης είναι απλώς εκτός πραγματικότητας. Από την ψευδεπίγραφη «μάχη του φωτός με το σκότος» είναι καιρός να περάσουμε στην αντιπαράθεση του πραγματικού. Του τι μπορεί να γίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και τι δεν γίνεται. Αρκετά κράτησαν οι αερολογίες και οι ψευδαισθήσεις, ήρθε η ώρα του συγκεκριμένου και του μετρήσιμου.

Είναι καιρός να ξεκινήσει μια νέα πολιτική περίοδος για τη χώρα. Να κλείσει ο κύκλος των μετεμφυλιακών διαχωρισμών αλλά και των αντιμνημονιακών τριτοκοσμικών αυταπατών. Να συζητούμε για πολιτικές και μέτρα με βάση το παρόν και το μέλλον και όχι το παρελθόν. Αρκετά με τις βολικές και ανιστόρητες βουτιές στο παρελθόν και τα σηκωμένα δάκτυλα. Απαιτείται έλεγχος και διερεύνηση σε κάθε δημόσια δράση του παρόντος και του παρελθόντος, αλλά όχι λάσπη στον ανεμιστήρα με υπονοούμενα. Παρακράτησε το παραμύθι με τους «κλέφτες» και τους «άσπιλους» στα λόγια. Από εδώ και πέρα όποιο ζήτημα αφορά πολιτικό με καταγγελία ή υπονοούμενα θα πρέπει να διαλευκαίνεται άμεσα από τη δικαιοσύνη και να έχει αυστηρές συνέπειες τόσο ο καταγγελλόμενος όσο και ο καταγγέλλων. Οποιος κλέβει ή σπιλώνει συνειδητά να οδηγείται εκτός πολιτικού συστήματος. Δεν μπορεί να συνεχίζεται ούτε η λαμογιά ούτε η λασπομαχία. Δεν μπορούν ζητήματα να σέρνονται επί σειρά ετών χωρίς διερεύνηση. Οι κατηγορίες που σέρνονται δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή και αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από τα βασικά πολιτικά ζητήματα. Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δεν είναι οι μίζες αλλά τα χαμένα λεφτά από έλλειψη τόλμης για μεταρρυθμίσεις. Οποιος αμφιβάλλει ακόμα ας δει πόσα χρήματα θα στοιχίσει τελικά στον φορολογούμενο η διάσωση της ΔΕΗ.

Εχει επείγοντα χαρακτήρα η αντιμετώπιση προβλημάτων στη λειτουργία της δικαιοσύνης, την αξιοκρατία στο Δημόσιο και τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα συμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Υπάρχουν δυνάμεις εντός των κομμάτων που δεν θέλουν τις μεγάλες αλλαγές, αλλά την καθυστέρηση και την ακινησία που βολεύει τα υπάρχοντα κατεστημένα μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον συγκεκριμένο τομέα ξεκινά με το βάρος του παρελθόντος. Χρειάζεται να προσπαθήσει διπλά γιατί δεν διαθέτει το «ηθικό πλεονέκτημα». Αν καταφέρει να πείσει ότι σέβεται το δημόσιο χρήμα και τη νομιμότητα θα έχει κάνει ένα τεράστιο άλμα για πολιτική κυριαρχία τα επόμενα χρόνια.

Η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της μια μεγάλη πρόκληση: Να δημιουργήσει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα στην οικονομία, τη διοίκηση και τη δικαιοσύνη. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου μπορεί να γίνει μόνο αν δεν ακολουθηθούν οι πρακτικές του παρελθόντος. Χρειάζεται η επιστράτευση των ικανότερων σε όλους τους τομείς, για να φέρνουν άμεσο αποτέλεσμα. Αυτών που ξέρουν αλλά ταυτόχρονα θέλουν. Αυτών που είναι έντιμοι αλλά και τολμηροί. Αυτών που δεν φοβούνται να συγκρουστούν ή να λερώσουν την φήμη τους με αντιδημοφιλείς αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να στελεχωθεί με κριτήριο την ικανότητα, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητα. Αν αυτό δεν συμβεί και επικρατήσουν μικροκομματικές τακτικές στο μοίρασμα της εξουσίας όχι απλώς δεν θα γίνουμε ευρωπαϊκή χώρα αλλά θα επιταχυνθεί η πολιτική και οικονομική μας διολίσθηση. Η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης κρίνεται καταρχήν θετική όχι γιατί οι υπουργοί φορούν γραβάτες ή ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο, αλλά γιατί έχουν βιογραφικά που δείχνουν ότι έχουν την ικανότητα να κάνουν τη δουλειά. Μένει να δούμε αν θέλουν και αν μπορούν. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν χρόνο ούτε αυτοί ούτε η χώρα. Μια ακόμα αποτυχημένη κυβέρνηση θα σημάνει νέα περίοδο πολιτικής έντασης που θα φέρει τον οικονομικό και κοινωνικό όλεθρο. Ας ευχηθούμε ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα.

 panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 21:46

NEWSLETTER