Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 17:30

Ανασχεδιασμός και στελέχωση στο χώρο της υγείας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ανασχεδιασμός και στελέχωση στο χώρο της υγείας

Η κατάσταση του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε επίπεδο στελέχωσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανησυχητικά προβληματική.

Η πρόεδρος των ειδικευμένων ιατρών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και των γιατρών. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, σε βασικές ειδικότητες όπως χειρουργοί, παθολόγοι και παιδίατροι το νοσοκομείο καλύπτεται οριακά. Με ένα γιατρό εφημερία ο οποίος καλείται να βρίσκεται ταυτόχρονα στα επείγοντα, στην κλινική και το χειρουργείο δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος για ασφαλή παροχή υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσει κάποιος ότι αν ένα νοσοκομείο δεν καλύπτεται από βασικές ιατρικές ειδικότητες τι να τα κάνει κάποιος όλα τα υπόλοιπα που κατά καιρούς παρουσιάζονται ως επιτεύγματα. Τα νοσοκομεία δεν χρειάζονται μηχανήματα και ωραία κτήρια, αλλά κυρίως γιατρούς. Ο γιατρός είναι αυτός ο οποίος χρησιμοποιεί τα μηχανήματα και τους χώρους, αν δεν έχεις γιατρούς τι να τα κάνεις όλα τα υπόλοιπα; Η στελέχωση λοιπόν με τις βασικές ειδικότητες έχει επείγοντα χαρακτήρα.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πρέπει να επανασχεδιαστεί ο υγειονομικός χάρτης με βάση τις πραγματικές πληθυσμιακές ανάγκες κάθε περιοχής. Δημιουργία περιφερειακού νοσοκομείου με όλες τις ειδικότητες, πλήρως στελεχωμένο, δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στην Καλαμάτα. Ο σχεδιασμός που σήμερα υπάρχει και έχει να κάνει και με την κατανομή των σχολών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «βλέπει» ως περιφερειακό το Νοσοκομείο της Τρίπολης. Θα έχουμε έτσι ένα περιφερειακό νοσοκομείο που θα απευθύνεται σε μια μικρή πληθυσμιακά περιοχή όταν όλοι γνωρίζουν ότι Κορινθία και Αργολίδα καλύπτονται από τα νοσοκομεία της Αθήνας. Η άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας με βασικές ειδικότητες σε ιατρικό προσωπικό είναι το πρώτο που απαιτείται από τη νέα κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι η δημιουργία περιφερειακού νοσοκομείου με έδρα την Καλαμάτα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Νότιας Πελοποννήσου. Οσο αυτό καθυστερεί θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία όλων των νοσοκομείων και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 14:30

NEWSLETTER