Σάββατο, 03 Αυγούστου 2019 12:44

Να διεκδικήσουμε όλη την Ολυμπία Οδό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ο σημερινός υπουργός Υποδομών φέρει βαρύ πολιτικό όνομα αλλά αυτό, όπως είναι απολύτως λογικό, δεν αρκεί.

Οι πρώτες κινήσεις αλλά και οι άστοχες δηλώσεις του δείχνουν ότι αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το τελευταίο βέβαια που μας απασχολεί είναι το πολιτικό μέλλον ενός ακόμα Καραμανλή, όμως μας ενδιαφέρει η πορεία των οδικών έργων της περιοχής, η οποία περνά μέσα από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στο συγκεκριμένο υπουργείο. Μακάρι οι πρώτες ενδείξεις να είναι λαθεμένες, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι… μπλέξαμε!

Το Πάτρα - Πύργος είναι ένα οδικό έργο το οποίο, με ευθύνη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει τεράστια προβλήματα. Είναι γνωστά τα ζητήματα που υπάρχουν όπως και τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση, άρα η νέα ηγεσία θα έπρεπε ήδη να έχει πάρει αποφάσεις και να έχει δρομολογήσει λύσεις. Οριστικές αποφάσεις φαίνεται πως δεν υπάρχουν και στο υπουργείο ακόμα ψάχνονται. Παρόντος του πρωθυπουργού την Πέμπτη φάνηκε ότι θέλουν να επαναδημοπρατήσουν το έργο, αλλά δεν το λένε επίσημα. Είναι προφανές ότι δεν είναι σίγουροι για το πώς θα το κάνουν, αλλά και πώς θα καλύψουν νομικά την απόφασή τους προκειμένου να μην μπλέξουν οι ίδιοι αλλά και το έργο σε νέες περιπέτειες.

Αδιευκρίνιστη παραμένει και η πολιτική που θα ακολουθηθεί στα οδικά έργα της Μεσσηνίας, δηλαδή το Καλό Νερό - Τσακώνα και το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Η δικαιολογία της πολιτικής ηγεσίας είναι ότι έχει παραλάβει ένα χάος με πάρα πολλές εκκρεμότητες σε πολλά μέτωπα, από τα οδικά έργα μέχρι τη λειτουργία των λεωφορείων, και δεν μπορεί ακόμα να οριστικοποιήσει αποφάσεις. Πιθανότατα έχει δίκιο - παρά ταύτα όμως φαίνεται ότι στο υπουργείο Υποδομών δεν κινούνται γρήγορα και αποφασιστικά, όπως συμβαίνει σε άλλους κυβερνητικούς τομείς.

Η έλλειψη σχεδίου είναι φανερή, και στις περιπτώσεις που κυριαρχεί το «βλέποντας και κάνοντας» είναι κρίσιμο ποιος θα παρέμβει την κατάλληλη στιγμή και θα «σπρώξει» προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση την απόφαση. Το κακό είναι ότι η περιοχή φαίνεται πως δεν έχει «πέρασμα» στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Οταν πρώην πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για έργο και η ενημέρωση γίνεται σε επίπεδο γενικού γραμματέα, τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά. Οι δρόμοι Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό -Τσακώνα είναι σημαντικά έργα για την ανάπτυξη της περιοχής. Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, και η Μεσσηνία θα πρέπει να μιλήσει στο ανώτατο επίπεδο αν θέλει να μη μείνει έξω από τις εξελίξεις.

Η πιθανολογούμενη από όλους επαναδημοπράτηση του Πάτρα - Πύργος πρέπει να οδηγήσει τους παράγοντες της περιοχής στη διεκδίκηση ένταξης στο νέο ενιαίο έργο όλου του δρόμου μέχρι την Τσακώνα, όπως δηλαδή ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Η κρίση απένταξε το νότιο τμήμα της Ολυμπίας Οδού, και η έξοδος από αυτήν μπορεί να σηματοδοτηθεί με την επανένταξή του. Το έργο Πάτρα - Πύργος η λογική λέει ότι θα δημοπρατηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ: Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν γιατί πρέπει να σπάσει σε δύο τμήματα και να μη φτάσει μέχρι τη Τσακώνα. Οι τοπικοί παράγοντες οφείλουν να θέσουν στην ατζέντα τη συνολική δημοπράτηση του έργου από την Πάτρα έως την Τσακώνα, εξαιρουμένου του τμήματος του Καϊάφα όπου υπάρχει η γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η λύση αυτή πιθανότατα θα βοηθήσει και το υπουργείο Υποδομών να τεκμηριώσει με καλύτερο τρόπο την απόφασή του για επαναδημοπράτηση του συνόλου του έργου. Σε κάθε περίπτωση, η λύση αυτή θα πρέπει να επιδιωχθεί και να τεθεί με πιεστικό τρόπο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, και αν τα οδικά έργα της Μεσσηνίας δεν είναι εντός του σχεδιασμού του υπουργείου, τότε θα έχει χαθεί άλλη μία τετραετία για την περιοχή. Η οικονομική ανάπτυξη δεν έρχεται όμως από τον... ουρανό, και οι δημόσιες υποδομές παίζουν κυρίαρχο ρόλο σε τομείς όπως ο τουρισμός. Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, ειδικά της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να καταλάβουν ότι θα κριθούν από το έργο που θα παραχθεί στην περιοχή. Δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από επιστολές και συναντήσεις. Δεν αρκεί το επιφανειακό ενδιαφέρον, χρειάζεται ουσιαστικό αποτέλεσμα. Θα κριθούν θετικά μόνο αν οι πολίτες δουν έργα στους δρόμους. Οι αποφάσεις τώρα θα ληφθούν - και αν τώρα δεν δράσουν, μετά θα είναι αργά για όλους μας.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Αυγούστου 2019 08:33