Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 11:11

Να τρέξουμε να προλάβουμε και όχι να κρυφτούμε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Δεν χωρά καμία αμφιβολία πλέον ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για το 5G εξευτέλισε την πόλη και τους κατοίκους της.

Η εικόνα που σχημάτισε ο μέσος Ελληνας πολίτης από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα είναι ότι στην πόλη κυριαρχούν οπισθοδρομικές αντιλήψεις και συνωμοσιολογικές θεωρίες. Η Ελλάδα σπάει πλάκα με την Καλαμάτα! Αυτό είναι έργο των δημοτικών συμβούλων οι οποίοι ταυτίστηκαν με θεωρίες συνωμοσίας και απόψεις περί σχεδίου στείρωσης των Καλαματιανών μέσω της τεχνολογίας 5G.

Η αναδίπλωση που επιχειρείται μετά το σάλο αποσκοπεί στη μετάθεση των ευθυνών. Δεν φταίνε όμως τα μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι ή το κακό μας ριζικό, αλλά η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά θέματα στο κορυφαίο συλλογικό όργανο της περιοχής. Οταν προσπαθείς διαρκώς να κάνεις μικροπολιτικό παιχνίδι, λαϊκίζοντας και χαϊδεύοντας τα αυτιά αυτών που πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας, φλερτάρεις με την ταύτιση και τη γελοιοποίηση.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για όσα συνέβησαν ανήκει βεβαίως στη δημοτική αρχή. Την ευθύνη για ό,τι καλό ή κακό συμβαίνει στο δήμο την έχει καταρχήν η δημοτική αρχή, που είναι εξοπλισμένη από το νόμο με εξουσίες και μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να εξαρτάται από μειοψηφίες θεωριών συνωμοσίας. Ο δήμαρχος δεν κράτησε σθεναρή στάση απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας, ήταν διαλακτικός και συναινετικός στον παραλογισμό. Δεν ξεκαθάρισε έγκαιρα το τοπίο και δεν έθεσε κανόνες στη διεξαγωγή του διαλόγου που αναπτύχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόταση που έθεσε για ψηφοφορία ήταν λανθασμένη και αχρείαστη. Στην αγωνία του να μην ταυτιστεί με τη δημοτική αρχή Νίκα και να μη φανεί αδιάλλακτος απέναντι σε διαμαρτυρόμενους πολίτες, σύρθηκε σε μία συζήτηση και σε μία απόφαση που εξέθεσαν την πόλη.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας χωρίζονται σε δύο γκρουπ. Οι παρατάξεις Κοσμόπουλου, Τζαμουράνη και Κουζή επικέντρωσαν στη σύμβαση και προσπάθησαν να αναδείξουν προβλήματα που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα. Στόχος τους ήταν η δημοτική αρχή ως συνέχεια της προηγούμενης. Παρασύρθηκαν όμως από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και διολίσθησαν σε ακρότητες. Χαρακτήρισαν τη σύμβαση «αποικιοκρατική», λες και το κεντρικό ζήτημα με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών είναι τα δημοτικά τέλη και τα άμεσα ανταλλάγματα που μπορεί κάποιος να ζητήσει. Ας πούμε λοιπόν ότι υπήρχε ζήτημα και θα μπορούσε να υπογραφεί μια καλύτερη σύμβαση: Αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί ταύτιση με ψεκασμένες θεωρίες. Ζητάς επαναδιαπραγμάτευση σύμβασης για τη νέα περίοδο, όχι κατάργηση της υπάρχουσας, η οποία έτσι κι αλλιώς λήγει σε μερικές ημέρες. Οι παρατάξεις όμως αυτές παρουσίασαν στο εσωτερικό τους μια παράξενη ανομοιογένεια. Κάποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι τοποθετήθηκαν δεν επικέντρωσαν στο ζήτημα των συμβάσεων, αλλά στα προβλήματα της υγείας. Υπογράμμισαν ότι «δεν θέλουν να γίνουν πειραματόζωα», μπερδεύοντας το πείραμα με την πιλοτική εφαρμογή. Υπήρξε δηλαδή και «κλείσιμο του ματιού» στη συνωμοσιολογία. Σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες παρατάξεις αποδείχτηκαν κατώτερες των περιστάσεων και του ρόλου της δομικής αντιπολίτευσης τον οποίο επιδιώκουν.

Η παράταξη Μάκαρη, που κατέχει και το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, για μία ακόμα φορά επένδυσε στο λαϊκισμό και φλέρταρε ανοιχτά με τη γελοιότητα. Τι να προσθέσει κανείς, όταν υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι είχαν ψηφίσει τις συμβάσεις για το 5G στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και ανακάλυψαν τώρα προβλήματα στη σύμβαση αλλά και στην υγεία των κατοίκων! Η παράταξη του ΚΚΕ κινήθηκε στα γνωστά περί μονοπωλίων και τεχνολογικής υποταγής των λαϊκών μαζών. Αλλες μικρότερες παρατάξεις αγκάλιασαν τις φωνές διαμαρτυρίας περί υγείας.

Η ειλικρινής κατανόηση του λάθους και της βλάβης που έχει συντελεστεί είναι το πρώτο βήμα για να διορθωθεί η κατάσταση. Σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, θα πρέπει να επανέλθει το θέμα και να επανατοποθετηθούν τα πάντα στην πραγματική τους διάσταση. Να κλείσει καταρχήν το ζήτημα των δήθεν επιπτώσεων στην υγεία. Στη συνέχεια και μετά από διαπραγμάτευση με την εταιρεία που έχει αναλάβει την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου στην Καλαμάτα, να έρθει μία νέα σύμβαση η οποία να καλύπτει και κάποιες από τις εύλογες επισημάνσεις που έγιναν από δημοτικούς συμβούλους.

Οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων φορέων της Πολιτείας, ότι δεν προκαλεί προβλήματα υγείας το δίκτυο 5G, προφανώς δεν αρκούν. Απαιτείται μία ευρύτερη καμπάνια ενημέρωσης, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι φόβοι που έχουν δημιουργήσει οι ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας. Ταυτόχρονα, η ανάλυση του οφέλους που έχει μία πόλη από τη γρήγορη εγκατάσταση νέων τεχνολογιών θα διαλύσει τη θεωρία περί αποικιοκρατικών συμβάσεων και άλλων γλαφυρών. Το σημαντικότερο να αντιληφθούμε όλοι ότι βρισκόμαστε στην 4η βιομηχανική επανάσταση και απαιτείται να τρέξουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις, κι όχι να κρυφτούμε από το φόβο μας στις σπηλιές.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 22:04