Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 17:23

Να γίνουν αποδεκτές οι αυτονόητες προτάσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το οικονομικό κόστος και τα ενδεχόμενα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος φαίνεται ότι γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ της χάραξης στα όρια του υπάρχοντος δρόμου.

Τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης θα ζητήσουν μία σειρά από βελτιώσεις στην προτεινόμενη χάραξη, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από το υπουργείο γιατί βελτιώνουν ουσιαστικά τον προτεινόμενο δρόμο παρότι αυξάνεται σημαντικά το κόστος.

Το πρώτο και σημαντικό αφορά τη διέλευση του δρόμου από το Ασπρόχωμα. Η πρόβλεψη της μελέτης για δίιχνο δρόμο μετά από τετράιχνο που θα οδηγεί ξανά σε τετράιχνο και θα περνά δυο φορές πάνω από τις γραμμές του τρένου, δεν αντέχει σε καμία κριτική. Η πρόταση που έχει κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για παράκαμψη του Ασπροχώματος πριν από τη γέφυρα του ΟΣΕ στη Νέα Είσοδο και μέχρι το εργοστάσιο Αναγνωσταρά μπορεί να ανεβάζει το κόστος, αλλά διασυνδέει ομαλότερα και ασφαλέστερα την Καλαμάτα. Από τη στιγμή που επιλεγεί η χάραξη του δρόμου στα όρια του υπάρχοντος θα πρέπει να συνομολογήσουν όλοι ότι οδηγούμαστε σε ουσιαστική κατάργηση της σιδηροδρομικής γραμμής για Μεσσήνη. Για να σωθεί τουλάχιστον η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας απαιτείται να γίνει αποδεκτή η πρόταση για αλλαγή χάραξης από Νέα Είσοδο σε εργοστάσιο Αναγνωσταρά.

Το δεύτερο είναι οι κάθετοι δρόμοι που θα ζητήσει ο Δήμος Μεσσήνης. Η σύνδεση του δρόμου με τις παραλίες Μπούκας και Ανάληψης, αλλά και η διασύνδεση με την ενδοχώρα στη Βελίκα, είναι αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν για να μπορέσει ο δρόμος να παίξει αναπτυξιακό ρόλο σε μία παρθένα τουριστικά περιοχή, η οποία αναζητά προσβάσεις και διέξοδο. Εχουμε όλοι αντιληφθεί ότι σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη επιλογή του δρόμου έχει παίξει ο διευθυντής του υπουργείου Γιάννης Καρνέσης, ο οποίος θα παρευρεθεί στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Η ένταξη των βασικών προτάσεων στην τελική μελέτη του έργου θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο για την περιοχή, που δεν θέλει απλώς ένα δρόμο διέλευσης αλλά ένα αναπτυξιακό εργαλείο.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 13:22