Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020 10:50

Να τρέξουν επιτέλους οι διαδικασίες   

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Καλαμάτας και κατέληξε σε απόφαση σε σχέση με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Η δημοτική αρχή Μεσσήνης φάνηκε καλύτερα προετοιμασμένη, ζητώντας συγκεκριμένες βελτιώσεις σε σχέση με την προτεινόμενη χάραξη του δρόμου, με αποτέλεσμα με ευκολία να περάσει τις απόψεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ίδιο θα μπορούσε να είχε συμβεί και στην Καλαμάτα αν η δημοτική αρχή έβρισκε τρόπο συνεννόησης με τις μειοψηφίες και επικεντρωνόταν στο βασικό πρόβλημα της προτεινόμενης χάραξης, που είναι το πέρασμα του δρόμου από το Ασπρόχωμα. Αυτό δεν συνέβη με αποτέλεσμα να χαθεί η μπάλα και να μην υπάρχει τελικά καμία απόφαση από την πλευρά της Καλαμάτας. Εξέλιξη τραγική για την ιστορία της αυτοδιοίκησης στην Καλαμάτα, να μην έχει δηλαδή θέση το Δημοτικό Συμβούλιο για ένα κορυφαίο ζήτημα της περιοχής.
Μετά τις δύο συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και τις δημόσιες τοποθετήσεις του διευθυντή του υπουργείου, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι προκρίνεται η βόρεια χάραξη ως μία λύση ρεαλιστική σε σχέση με το κόστος κατασκευής. Μια χάραξη που έχει όμως σημαντικά προβλήματα, τα οποία μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπιστούν εφόσον υιοθετηθούν από την πλευρά του υπουργείου μια σειρά προτάσεις που ακούστηκαν στα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης. Η υιοθέτηση βελτιωτικών προτάσεων ως προς τη χάραξη, τους παράδρομους αλλά και την τοποθέτηση των κόμβων φέρνουν πιο κοντά την υλοποίηση ενός ασφαλούς δρόμου που θα συνδέει ικανοποιητικά την Καλαμάτα με τη Μεθώνη.
Δεν γνωρίζουμε πότε μπορεί αυτό να συμβεί, αλλά θεωρούμε ότι χρειάζεται το συντομότερο δυνατό μια νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας η οποία να ασχοληθεί αποκλειστικά με το ζήτημα της σύνδεσης του δρόμου στο Ασπρόχωμα. Υπάρχει η δυνατότητα να καταλήξουν σε μια σχεδόν ομόφωνη απόφαση για το συγκεκριμένο σημείο, έτσι ώστε να διεκδικηθεί με σθένος η αλλαγή χάραξης αν οριστικοποιηθεί, όπως φαίνεται, η εγκατάλειψη της παραλιακής από το υπουργείο. Οπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτό, η σύνδεση ενός τετράιχνου δρόμου με έναν άλλον τετράιχνο, δηλαδή από τον κόμβο του Ζαφείρη (Νέα Είσοδος) στο εργοστάσιο Αναγνωσταρά, να γίνεται με έναν δρόμο διπλής κατεύθυνσης μέσα από το Ασπρόχωμα και μάλιστα πάνω στις γραμμές του τρένου! Αυτό αποτελεί τραγική μελετητική αστοχία, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να εφαρμοστεί στο έδαφος.
Στην περιοχή της Μεσσήνης αντίστοιχα, οι περισσότερες βελτιωτικές προτάσεις που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι εύλογες και μπορούν να εφαρμοστούν. Οι βελτιώσεις σε κόμβους, οι σημειακές διορθώσεις στη χάραξη προκειμένου να μην προκαλούνται προβλήματα σε επιχειρήσεις και κατοικίες, και βεβαίως η διασύνδεση με την παραλία και την ενδοχώρα είναι προτάσεις που κάνουν το δρόμο ασφαλέστερο, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα την αναπτυξιακή του διάσταση.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου οφείλει να υιοθετήσει τις απόψεις που ακούστηκαν στα Δημοτικά Συμβούλια και να συμπεριλάβει στη δική του γνωμοδότηση προτάσεις βελτίωσης της συγκεκριμένης χάραξης. Με την ολοκλήρωση των γνωμοδοτήσεων κλείνει ένας μεγάλος κύκλος και απαιτείται να οδηγηθούμε σε ξεκαθάρισμα σε όλα τα επίπεδα. Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να παρουσιαστούν από τον αρμόδιο υπουργό οι τελικές αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για την υλοποίηση του συγκεκριμένου οδικού έργου.
Οι διαφωνίες για τη χάραξη του δρόμου θα πρέπει στην πορεία να δώσουν τη θέση τους στη συμφωνία όλων για την επιτάχυνση των διαδικασιών της όποιας λύσης τελικά επιλεγεί. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ούτε για συζητήσεις στο διηνεκές και το ποια ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. Το τρέξιμο της διαδικασίας είναι αυτό που έχει πλέον σημασία. Η χώρα και η περιοχή μας βρίσκονται σε μία περίοδο με πολλές αβεβαιότητες και ελάχιστες ευκαιρίες. Χρειάζεται με βάση τη συγκυρία να εκμεταλλευόμαστε κάθε παράθυρο ευκαιρίας. Η αναμονή για την τέλεια λύση από ένα σημείο και μετά δεν έχει νόημα και η καθυστέρηση είναι επιζήμια για τον τόπο και τους κατοίκους του.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 15:15