Σάββατο, 01 Αυγούστου 2020 20:20

Βήματα μπροστά και όχι πίσω στη Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Βήματα μπροστά και όχι πίσω στη Ναυαρίνου

Η παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας είναι το μεγάλο αναπτυξιακό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει μία δημοτική αρχή που θέλει να βλέπει το μέλλον.

Η κίνηση και η κυκλοφορία στη Ναυαρίνου αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, γιατί παρουσιάζει εποχικές διαφοροποιήσεις και χρονικές εξάρσεις. Το χειμώνα η κυκλοφορία είναι ομαλή σε μια παραλιακή ζώνη, η οποία όμως είναι νεκρή οικονομικά. Το καλοκαίρι οι κυκλοφοριακές συνθήκες είναι αφόρητες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων δημιουργώντας ταυτόχρονα κινδύνους για εργαζόμενους και επισκέπτες.
Οι αντιδράσεις που υπάρχουν για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Ναυαρίνου είναι απολύτως αναμενόμενες. Τα μέτρα είναι αποσπασματικά και πρόχειρα, εφαρμόζονται σε περίοδο με αυξημένη κίνηση και ως εκ τούτου είναι απολύτως λογικό να προκαλούνται αντιδράσεις γιατί δεν αποτυπώνουν ευκρινώς το όφελος για τους πολίτες και την πόλη. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που επιλέχθηκαν, αποκλείουν μερικώς το αυτοκίνητο χωρίς να εξασφαλίζουν επιπρόσθετους χώρους για πεζούς και ποδηλάτες σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης. Τα αυτοκίνητα αποκλείονται σε ένα τμήμα, επιτρέπονται μερικώς σε ένα άλλο, ενώ στο μεγαλύτερο κομμάτι του δρόμου επιτρέπεται η κίνησή τους όπως παλιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνουν όλοι στη Ναυαρίνου και να ψάχνουν μετά διέξοδο για να παρκάρουν ή να στρίψουν.
Είχαμε έγκαιρα επισημάνει από αυτήν εδώ τη στήλη ότι τα μέτρα που προωθούνται θα οδηγούσαν στο ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή το κυκλοφοριακό μπάχαλο που επικρατούσε πριν στη Ναυαρίνου θα γινόταν ακόμα χειρότερο χωρίς να υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σημειώναμε πρόσφατα ότι «οι κυκλοφοριακές αλλαγές της Ναυαρίνου για να φέρουν θετικά αποτελέσματα χρειάζονται καλό σχεδιασμό και συνεπή εφαρμογή. Οι αποσπασματικές και ευκαιριακές λύσεις και η εφαρμογή την τελευταία στιγμή μπορεί να επιφέρουν τεράστια προβλήματα και ταλαιπωρία σε κατοίκους και επισκέπτες. Η δημοτική αρχή παρουσίασε μία σειρά παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, αλλά και διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης στη Ναυαρίνου. Είναι εμφανές ότι προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες και να εφαρμόσει λίγο απ’ όλα. Εχουμε την αίσθηση ότι έτσι θα χειροτερέψουν τα πράγματα αντί να βελτιωθούν. Αυτό θα συμβεί πρώτα και κύρια γιατί το σχέδιο δεν έχει μια συνολική φιλοσοφία παρέμβασης, αλλά εκπέμπει την αγωνία κάτι να κάνουμε όπως - όπως για να πούμε ότι κάναμε. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε δεν αυξάνει με ενιαίο τρόπο το ζωτικό χώρο σε πεζούς και ποδηλάτες. Το σημαντικότερο, ο χρόνος εφαρμογής μιας τέτοιας πολύπλοκης ρύθμισης δεν είναι ο κατάλληλος. Είναι άλλο να πεις κλείνω τον Αύγουστο όλη τη Ναυαρίνου μέχρι την Καρακούση και άλλο να εφαρμόσεις το μικτό σύστημα κυκλοφορίας που προτείνεται».
Η επιβεβαίωση είναι απόλυτη. Η δημοτική αρχή ψάχνει τώρα τρόπο για να μετριάσει τις αντιδράσεις σαλπίζοντας άτακτη υποχώρηση! Το ένα λάθος θα διαδεχτεί ένα ακόμα μεγαλύτερο αφήνοντας ουσιαστικά τις όποιες αλλαγές στο παραλιακό μέτωπο για την επόμενη δημοτική αρχή. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει όραμα και στόχος και τα πάντα καθορίζονται από μικρές ή μεγάλες αντιδράσεις, από μικρά ή μεγάλα συστήματα πίεσης. Η δημοτική αρχή δεν έχει ξεκάθαρο στο μυαλό της το τι επιδιώκει, δεν ξέρει ούτε πού θέλει να πάει ούτε και πώς.
Εχουμε επανειλημμένα υποστηρίξει ότι το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας χρειάζεται ολοκληρωμένη παρέμβαση στην κατεύθυνση της απόδοσης χώρων στους πεζούς. Ο περιφερειακός έχει μετατρέψει τη Ναυαρίνου σε δρόμο που εξυπηρετεί μόνο την τοπική κίνηση στην Παραλία. Και μόνο αυτό το δεδομένο αρκεί για να προχωρήσουν κυκλοφοριακές αλλαγές μεγάλης κλίμακας στο συγκεκριμένο δρόμο. Αν κάποιος θέλει να κάνει μία μεγάλη παρέμβαση έστω δοκιμαστικά για τον Αύγουστο στη Ναυαρίνου, θα προωθήσει μία απλή αλλά μεγάλη παρέμβαση, όπως η πεζοδρόμηση μέχρι την Καρακούση και η μονοδρόμηση ανατολικά -μόνο έξοδο-μέχρι το «Φιλοξένια». Να αποδοθεί δηλαδή ένας ενιαίος χώρος σε πεζούς και ποδηλάτες.
Η δημοτική αρχή δεν πρέπει στην παρούσα φάση να κάνει πίσω, αλλά να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, στην πεζοδρόμηση μέχρι την Καρακούση. Το αυτοκίνητο μπορεί και πρέπει να αποκλειστεί από την παραλιακή της πόλης. Οι αντιδράσεις σε πρώτη φάση είναι αναμενόμενες γιατί πλήττονται συνήθειες και μικροσυμφέροντα χρόνων. Τα πράγματα δεν πάνε όμως μπροστά όταν κανένας δεν τολμά να κάνει αυτό που έχουν πράξει άλλες περιοχές εδώ και χρόνια.
Το φετινό καλοκαίρι έτσι κι αλλιώς έχει χαθεί τουριστικά και για αυτό δεν φταίνε βέβαια οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Ναυαρίνου. Είναι ευκαιρία λοιπόν να ολοκληρωθούν οι πειραματισμοί, προκειμένου να οδηγηθούμε σε σωστά συμπεράσματα και να υπάρξει ένα συνολικό και μόνιμο κυκλοφοριακό σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο που θα εφαρμοστεί από την άνοιξη του 2021. Η παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας χρειάζεται ολοκληρωμένο σχεδιασμό με στόχο τον περιορισμό του αυτοκινήτου και αύξηση του χώρου για πεζούς και ποδήλατα. Για να συμβεί αυτό χρειάζονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλους τους γύρω δρόμους, αλλά και εξεύρεση επιπλέον θέσεων στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή. Οι κάγκουρες και οι άσκοπες βόλτες με το αυτοκίνητο στη Ναυαρίνου έχει αποδειχτεί ότι δεν βοηθούν κανέναν και αυτό είναι καιρός να το κατανοήσουν άπαντες σπρώχνοντας τα πράγματα μπροστά και όχι πίσω. Η διέξοδος είναι φυγή προς τα εμπρός!

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Αυγούστου 2020 01:32

NEWSLETTER