Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 16:31

Να μη μετατραπεί η ελαιοσυγκομιδή σε ανθρώπινη τραγωδία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να μη μετατραπεί η ελαιοσυγκομιδή σε ανθρώπινη τραγωδία

Τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε εργάτες γης στη Λακωνία δείχνουν το πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες στη Μεσσηνία, στη διάρκεια της ελαιοσυγκομιδής.

Η Μεσσηνία θα χρειαστεί εκατοντάδες εργάτες γης, οι οποίοι θα έρθουν είτε από Αλβανία και Βουλγαρία είτε από τους μόνιμους μετανάστες -Πακιστάν, Αφγανιστάν κ.λπ.- που ζουν στη χώρα μας και μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τις εποχικές εργασίες. Στις συνθήκες υγειονομικής κρίσης που βρισκόμαστε, αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας ότι απαιτούνται αυστηρά μέτρα και συστηματικοί έλεγχοι για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να μετατραπεί η Μεσσηνία σε υγειονομική βόμβα.
Η διασπορά του κορονοϊού μέσα από τους εργάτες γης θα έχει τραγικά αποτελέσματα στον πληθυσμό της Μεσσηνίας, ειδικά στα χωριά της, όπου ζουν κατά βάση ηλικιωμένοι. Ο χρόνος που απομένει για να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εγκατάσταση, τη διαμονή και τον έλεγχο των εργατών γης στην περιοχή είναι ελάχιστος. Η περίπτωση της Λακωνίας πρέπει να λειτουργήσει ως καμπάνα έγερσης, που θα αφυπνίσει και θα επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων, για να μη θρηνήσουμε δεκάδες νεκρούς τους επόμενους μήνες στη Μεσσηνία.
Η καταγραφή των μεταναστών και ο έλεγχος με rapid test είναι το πρώτο και αναγκαίο βήμα για την εγκατάστασή τους στην περιοχή. Η διαμονή των μεταναστών θα πρέπει να γίνεται σε χώρους όπου θα τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και θα ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι αγρότες που θα απασχολούν εργάτες θα πρέπει να φροντίζουν τόσο για τον υγειονομικό έλεγχο όσο και για την κατάσταση της υγείας τους προφυλάσσοντας με τον τρόπο αυτό και τους εαυτούς τους. Για να μη μετατραπεί η ελαιοσυγκομιδή σε τραγωδία θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι θεσπίζοντας απλούς και εύκολους στην εφαρμογή κανόνες προστασίας. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και απαιτούν κινητοποίηση όλων των τοπικών παραγόντων. Οι συνθήκες είναι ειδικές και απαιτούνται λύσεις και όχι εθιμοτυπικές συσκέψεις και γενικόλογες ευχές.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 16:38

NEWSLETTER