Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 19:47

Προβλήματα που μυρίζουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων επιβαρύνει την ποιότητα ζωής στην περιοχή της Καλαμάτας και του Μελιγαλά.

Το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εδώ και χρόνια παίζεται το κρυφτούλι με συσκέψεις και δήθεν πρόστιμα. Κάθε χρόνο, όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο, δίνονται υποσχέσεις για να ξεχαστούν την επομένη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια πήρε την πρωτοβουλία να λάβει έγκαιρα και πριν ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος μέτρα, τα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ειδικών της θα περιορίσουν την όχληση των πολιτών από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.
Η ανακοίνωση των μέτρων προκάλεσε την άμεση αντίδραση των πυρηνελαιουργών, οι οποίοι κινητοποίησαν και τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, προκειμένου να ακυρωθούν πριν εφαρμοστούν. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των πυρηνελαιουργών και των συμμάχων τους τα μέτρα περιορισμού των ωρών λειτουργίας θα προκαλέσουν πρόβλημα στην ελαιοπαραγωγή μιας και δεν θα υπάρχει χρόνος για επεξεργασία όλου του ελαιοπυρήνα μέσα στα στενά χρονικά πλαίσια που δημιουργούνται. Δεν γνωρίζουμε τη δυναμικότητα των μονάδων ούτε και αν η λειτουργία τους στηρίζεται αποκλειστικά σε ελαιοπυρήνα μόνο από τη Μεσσηνία, αλλά είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να οργανωθεί η παραγωγή με βάση τα νέα δεδομένα. Είναι προφανές ότι αυτό αλλάζει παγιωμένες πρακτικές και αναγκάζει τους πάντες σε μια νέα ισορροπία, αλλά αυτό είναι αναγκαίο γιατί οι υπόλοιποι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται τις συνέπειες μιας κακής οργάνωσης παραγωγής.
Σε κάθε περίπτωση, η άρνηση δεν αποτελεί λύση, χρειάζεται συγκεκριμένη πρόταση απέναντι σε αυτά που προτείνει η Περιφέρεια, η οποία θα περιορίζει το πρόβλημα των κατοίκων της περιοχής. Το να μη ληφθεί κανένα μέτρο στο όνομα της στήριξης δήθεν της ελαιοπαραγωγής δεν αποτελεί λύση. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ειδικότερα που με μεγάλη ευκολία στάθηκε στο πλευρό των πυρηνελαιουργείων, οφείλει να καταθέσει πρόταση για τον περιορισμό των επιπτώσεων της όχλησης σε εστίαση και τουρισμό. Τα καρπούζια δεν χωρούν όλα στην ίδια μασχάλη και θα πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσουν όλοι ότι το σύστημα για να λειτουργεί χρειάζεται επίλυση προβλημάτων και όχι κλείσιμο της μύτης σε αυτά που μυρίζουν.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 11:45