Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 15:15

Το στοίχημα της νέας διοίκησης του Νοσοκομείου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αλλαγή διοικητή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ήταν λογική και αναγκαία κίνηση. Ο Γιώργος Μπέζος δεν ήταν αποτυχημένος διοικητής, αλλά είναι αρκετά χρόνια σε αυτή τη θέση και χρειάζεται μια νέα ματιά στη διοίκηση.

Η πολύχρονη παρουσία κάποιου σε θέση ευθύνης συνοδεύεται πάντα από αρνητικά γεγονότα και παγιωμένες συμπεριφορές -δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ολοκληρώνει υποχρεωτικά τη θητεία του σε μία δεκαετία. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι 10 χρόνια δεν ήταν αρκετά για να ολοκληρώσει το έργο του.
Στην περίπτωση Μπέζου η ταύτισή του με τον Πολάκη και ό,τι αυτός εκφράζει με το δημόσιο λόγο του δεν άφηνε πολιτικά περιθώρια στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για αξιοποίησή του σε μία άλλη θέση στο χώρο της υγείας. Το μεγάλο πρόβλημα με τους μετακλητούς διοικητές είναι το γεγονός ότι η πολιτική εμπλοκή τους δεν δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησαν σε ένα άλλο επίπεδο στον ίδιο χώρο, με αποτέλεσμα να χάνεται κρίσιμη και χρήσιμη γνώση από το σύστημα υγείας.
Η νέα διοίκηση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οφείλει να επικεντρωθεί στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος. Τα προηγούμενα χρόνια το Νοσοκομείο Καλαμάτας ενισχύθηκε σημαντικά σε υποδομές, σε ένα κτήριο που ήταν καινούργιο. Εμεινε όμως πίσω στην ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό. Οι ελλείψεις γιατρών, η παράλληλη λειτουργία με το «Νοσοκομείο» Κυπαρισσίας και η υπολειτουργία των κέντρων υγείας στο νομό, συνθέτουν ένα παζλ αδυναμιών που δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι προσλήψεις γιατρών είναι η κορυφή του παγόβουνου, η συνολική λειτουργική ενοποίηση του συστήματος υγείας στη Μεσσηνία είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου. Χρειάζονται δύσκολες πολιτικές αποφάσεις για να αποκτήσει αποτελεσματικό σύστημα υγείας η Νότια Πελοπόννησος. Αυτό δεν γίνεται με μερεμέτια και με μπαλώματα, αλλά μέσα από μία συνολική αναδιάρθρωση δομών, με την επανατοποθέτηση προσωπικού και εξοπλισμού, με βάση τα πραγματικά δεδομένα και όχι αυτά που ίσχυαν τη δεκαετία του ‘80.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 09:28