Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 11:17

Αλαζονικές πλειοψηφίες σε δήμους και περιφέρειες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αλαζονικές πλειοψηφίες σε δήμους και περιφέρειες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχθές ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ήταν κάτι που είχε εδώ και καιρό εξαγγελθεί και φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στις τελικές της αποφάσεις. Επίσημα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί το περιεχόμενο του νέου εκλογικού νόμου, αλλά από όσα γίνονται γνωστά μιλάμε για επιστροφή στο χειρότερο παρελθόν.

Το νέο εκλογικό σύστημα θα εκλέγει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή όποιον συγκεντρώνει το 42% των ψήφων. Θα υπάρχει όριο εισαγωγής στο δημοτικό συμβούλιο από 3% έως 5% και βέβαια ο συνδυασμός που θα επικρατεί την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή θα παίρνει την απόλυτη πλειοψηφία σχεδόν του 60% των συμβούλων. Με δυο λόγια, έχουμε επιστροφή στον παλιό εκλογικό νόμο Παυλόπουλου με μπόνους τις επιπλέον έδρες του νόμου Ραγκούση. Μιλάμε για ένα ακραίο πλειοψηφικό σύστημα, που δημιουργεί παντοκρατορία δημάρχου και περιφερειάρχη και εξαφανίζει τις αντιπολιτεύσεις. Εννοείται πως οι συνεργασίες θα πρέπει πλέον να επιδιώκονται πριν τις εκλογές και βέβαια όποιος βγαίνει έξω από το κομματικό μαντρί θα έχει άδοξο τέλος.

Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι θα ψηφίσει ένα εκλογικό σύστημα κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της Ν.Δ. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα θα συνεχιστεί ο ηγεμονικός ρόλος των στελεχών της στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Ξεχνά βεβαίως ότι η πολιτική κυριαρχία δεν είναι ζήτημα εκλογικού νόμου αλλά πολιτικής δυναμικής, και παιχνίδια αυτού του είδους έχουν σαρωθεί από την πολιτική συγκυρία.

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος με τη δήθεν απλή αναλογική έχει οδηγήσει τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να θυμίζουν φοιτητικές συνελεύσεις της δεκαετίας του ‘80 εκδίδοντας ψηφίσματα… για την παγκόσμια ειρήνη! Το σημερινό μπάχαλο ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι θα οδηγήσει στο άλλο άκρο, οδηγώντας σε παντοκρατορία δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Το χειρότερο είναι ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί μέτωπο, το οποίο θα φρέναρε στον παρόντα χρόνο ακραία νομοθέτηση και θα δημιουργούσε συνθήκες για αλλαγές στο μέλλον. Η αποτυχία των σημερινών συμβουλίων νομιμοποιεί στα μάτια των πολιτών τις αλλαγές. Ο προηγούμενος νόμος με το 42% καταργήθηκε εύκολα γιατί δημιουργήθηκε σύντομα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που επανέφερε το 50%. Πολύ φοβούμαστε ότι ο νέος νόμος Βορίδη θα αργήσει να αλλάξει.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 10:11

NEWSLETTER